Egy kaliforniai bíró szerint az Uber sofőrök munkavállalónak számítanak. A per végkimenetele nem csak a személyszállításra lehet kihatással.

Uber autó Németországban
Alper Cukun, Flickr CC-BY
(fotó: Alper Cukun, Flickr CC-BY)

Ítéletet hozott a kaliforniai bíróság, olyat, amely az egész világra hatással lehet. Az ítélet szerint az Uber, a Lyft és a többi haknigazdaságban részt vevő személyszállítási szolgáltatás alkalmazottként kell nyilvántartsa a sofőreit.

Az új kaliforniai munkaügyi törvény szerint a sofőröket nem lehet külsős, szerződéses munkavállalóként kezelni. Ha valaki teljes állásban az Ubernek vezet, akkor az bizony a cég alkalmazottjának számít munkaügyi szempontból.

A mostani válasz egy májusi perre jött válaszul, amelyet több haknigazdasági cég ellen indítottak. Ha jobban belegondolunk, akkor az Uber és a bevásárlásokat intéző Doordash alkalmazottai ugyanolyan elbírálás alá esnek. Egy netes céggel állnak szerződésben, amelynek felhasználói egy appból rendelnek meg szolgáltatásokat.

Ethan Schulman bíró tíz napot adott a kaliforniában is jelen lévő cégeknek, hogy a törvénynek megfelelő módon folytassák az üzletet. Ugyannez a tíz nap szolgál a fellebbezések beküldésére is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?