Ismerjük be, a Sziget kint van a világ szélén. A városba visszajutáshoz remek volt az Uber, amíg be nem tiltották. Megnéztük mennyire jó pótszerek a taxis appok.

Ismerjük be, a Sziget kint van a világ szélén. A városba visszajutáshoz remek volt az Uber, amíg be nem tiltották. Megnéztük mennyire jó pótszerek a taxis appok.

Sziget
Egy-két órával a taxirendelés előtt
(fotó: Maël Racapé / Flickr CC-BY)

Az Uber kivonult a magyar piacról, aki olcsón akar kijutni a Szigetre idén, az kénytelen buszra szállni, ha már a BKV sűrítette a járatait a fesztivál miatt. Vagy bérelni egy MOL Bubit, és tekerni a harminc fokos melegben. (Kivéve ha turista, nekik bérlet híján drága a kölcsönbringa.) Vagy – és a tömegközlekedésből ez a legjobb – felszállni egy BKV hajóra. Hajózni úri dolog, mi azt választanánk.

A taxitársaságok annyit tanultak az Ubertől, hogy valamilyen appal rendelkezni kell így 2016-ban. Megkerestük azokat az alkalmazásokat, amikkel az Uberhez hasonlóan lehet taxit hívni az utolsó koncert után khm… álmosan.

Majdnem teljesen Uber

Az augusztusban Magyarországon is elindult észt Taxify-nak egy dolga lett volna: tökéletesen lemásolni az Ubert. Az app ugyan Uber kocsi helyett hagyományos taxit küld és az olcsóbb tarifa helyett a hatósági árral számol, cserébe nem fenyegeti az, hogy bezárják. És ebben is lehet értékelni a sofőröket!

Taxify

Sajnos a mostani kliens egy közepes telefonon már sokat gondolkodik működés közben. A felülete sem annyira egyértelmű, mint az Uber volt. Az appban van bankkártyás fizetés, de lehet készpénzben is fizetni a taxisnak.

Óbudára huzamosabb ideje azt írja, hogy „Jelenleg nincs elérhető sofőr.” Remélni lehet, hogy a Szigetre több sofőrrel és kedvcsináló, kedvezményes utazást kínáló kuponokkal készülnek. Nem árt feltelepíteni a telefonra.

Szinte Uber

Erős pályázó a Budapest Taxi appja: ugyan külön kell kérni a menüből, hogy mutassa a közelben lévő kocsikat, utána azonban követhetjük a szabad és a foglalt kocsik mozgását. Az app kínál bankkártyás fizetést – ez a legkevesebb, ha már a Szigeten érintéses kártyával fizetünk mindent -, eltárolhatunk benne több kedvenc címet (nem csak az otthont és a munkahelyet!), és még a rendelés is egyszerűen megy benne.

fotaxi

A 6*6 taxi és a Főtaxi appján is látszik, hogy valaki végiggondolta a taxirendelés folyamatát, még ha a régi gondolkodás szerint is. Először azt kell beállítani, hogy hány kocsit akarunk, legyen-e benne gyerekülés, egyterű kell-e és Taxipay kártyával akarunk-e fizetni. A Főtaxi ezt annyival fejelte meg, hogy kis- és nagy állat szállítására kész kocsit, és klímával előhűtött taxit is igényelhetünk. Ha ezek megvannak, akkor lép át a térképes felületre, ahol bejelölhetjük, hol vegyen fel a kocsi. Az appból közvetlenül fel lehet hívni a diszpécserszolgálatot is.

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem!

Az Uber-élményhez hasonlít, hogy rendelés után mindhárom appban követhetjük az érkező kocsinkat a térképen, az út végén pedig értékelhetjük a sofőrt.

Egyáltalán nem Uber

A Taxi Budapest alkalmazás három dolgot tud és a taxirendelés nem igazán van köztük. Tartalmazza az összes budapesti taxitársaság összes telefonszámát, két kattintással fel lehet hívni a diszpécsert. Van benne taxaméter, méri, hogy mennyit kellene fizetnünk. Végül pedig lehet benne útvonalat tervezni, és ad fuvardíj-becslést is az útra.

taxiplus

A TaxiPlus taxitársaság alkalmazása a skandináv minimalista iskolát képviseli. Ha lakás lenne, nagy fehérre festett felületek és fényes belső tér jellemezné. Az appban három dolgot lehet csinálni: fuvardíjat becsülni, taxit rendelni és ha a kocsiban ülünk, van egy taxaméter funkció is. Nemhogy fizetési lehetőség nincs a szoftverben, még beállítások menü sem, ahol esetleg be lehetne állítani egy bankkártyát. Mindezekért cserébe gyors.

Verdikt

A legfintechebb megoldás a Simple-ből rendelni Főtaxit, de a társaságok saját alkalmazásai sem teljesen reménytelenek. Az azért gyanús, hogy mindegyik app nagy számokkal mutatja a diszpécser telefonszámát, hátha ez az okostelefonos dolog mégsem működik. Nem is rossz tipp beírni pár számot a telefonba indulás előtt, vagy legalább felrakni a Taxi Budapestet. És ha már úgyis appokat telepítetek, szedjétek le a Futár appot is, hogy legyen kéznél buszmenetrend.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?