Verseny támad Európában, Litvánia is bejelentette, hogy pénzügyi homokozót nyit az országba költöző fintech cégeknek.

(Fotó: Anssi Koskinen CC-BY)
(Fotó: Anssi Koskinen CC-BY)

A litvánok célja, hogy minél több, a Brexit következményei elől a kontinensre menekülő startupot csábítsanak el. A sandbox rendszer remek lehetőség arra, hogy a pénzügyi termékeket valós működés közben teszteljék végig a cégek, akár menetközben is alakítva a terméken – írja a Finextra.

A litván központi bank nem csak a szabályozás rugalmasabbá tételével dolgozik. A brit FCA engedéllyel rendelkező startupok egy hét alatt banki tesztlicenchez juthatnak, három hónapa alatt pedig a teljes licencet is megszerezhetik. Emellett a szabályozó által működtetett, a Sepa fizetési rendszer elérését lehetővé tévő API-hoz is hozzáférhet minden pénzügyi startup, legyen akár bank, akár nem. A Contis, a Revolut és a Wirecard már meghallotta a hívó szót és irodát nyitottak Litvániában.

Vitas Vasiliauskas, a bank elnöke azt mondta, hogy a bank által jóváhagyott ügyfélkör segítségével alakíthatnak majd ki új termékeket a cégek a sandboxban. A kísérletezési lehetőség a teljes balti és északi régió számára hasznos lehet – állítja a bankelnök.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?