Sört lehet vele venni, agárversenyre nem lehet fogadni, netbank helyett pedig mobilon lehet mindent intézni. Ilyen egy fintech junior számla.

(Fotó: Monzo)

Aki a kilencvenes években nőtt fel, biztos megállt legalább egyszer végiggondolni, hogy mi lehet a LAJU betűszó a banktól érkező levélen. Sőt, a kérdés ma is fel-felbukkan, több fórumszál magyarázza el a Gyakorikérdések.hu-n, hogy az ifjúsági folyószámla (lakossági junior számla) rövidítése.

Hasonló élményben talán mostantól a Monzo neobank új ügyfeleinek is lehet részük. A Junior számla nyitására jogosultaknál egy kicsit idősebbek számára fejlesztett új terméket a brit startup. A 16-17 évesek által igénybe vehető számla majdnem olyan, mint egy felnőtt termék. Jár hozzá érintésmentes fizetést biztosító betéti kártya, kezelhető a Monzo appjában, lehet vele egyszerűen pénzt küldeni a bank többi ügyfelének, és még az Apple- és Google Pay is elfogadja.

A különlegessége az, hogy a termék tartalmaz pár, a szülők megnyugtatására szolgáló funkciót. A kártyaelfogadó helyek listája szűkített, szerencsejátékot például nem lehet fizetni az ifjúsági kártyával. Alkoholt viszont lehet venni vele, mert a bank szerint nem megoldható az összes szeszes italt forgalmazó bolt kiszűrése. Senki nem akarná, hogy egy szupermarketben se működjön a kártyája.

Végül a legjobb: dinamikus hitel van a kártyához, túlhasználati díjat azonban nem kell fizetni utána. A Monzo ezt úgy kommunikálja, hogy a pénzről való felelős gondolkodás része a hitel. A kicsit gyanakvóbbak viszont azt is láthatják a bank jófejségében, hogy időben megtanítják a kártyaegyenlegnél többet költeni a leendő ügyfeleiket.

A számlát a Monzo appjának telepítése után, a kanapén ülve is meg lehet nyitni. A személyes azonosítást például igazolványok befotózásával oldja meg a cég. A korlátok addig maradnak a számlán, amíg az ügyfél be nem töltötte a 18. életévét.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?