Sört lehet vele venni, agárversenyre nem lehet fogadni, netbank helyett pedig mobilon lehet mindent intézni. Ilyen egy fintech junior számla.

Sört lehet vele venni, agárversenyre nem lehet fogadni, netbank helyett pedig mobilon lehet mindent intézni. Ilyen egy fintech junior számla.

(Fotó: Monzo)

Aki a kilencvenes években nőtt fel, biztos megállt legalább egyszer végiggondolni, hogy mi lehet a LAJU betűszó a banktól érkező levélen. Sőt, a kérdés ma is fel-felbukkan, több fórumszál magyarázza el a Gyakorikérdések.hu-n, hogy az ifjúsági folyószámla (lakossági junior számla) rövidítése.

Hasonló élményben talán mostantól a Monzo neobank új ügyfeleinek is lehet részük. A Junior számla nyitására jogosultaknál egy kicsit idősebbek számára fejlesztett új terméket a brit startup. A 16-17 évesek által igénybe vehető számla majdnem olyan, mint egy felnőtt termék. Jár hozzá érintésmentes fizetést biztosító betéti kártya, kezelhető a Monzo appjában, lehet vele egyszerűen pénzt küldeni a bank többi ügyfelének, és még az Apple- és Google Pay is elfogadja.

A különlegessége az, hogy a termék tartalmaz pár, a szülők megnyugtatására szolgáló funkciót. A kártyaelfogadó helyek listája szűkített, szerencsejátékot például nem lehet fizetni az ifjúsági kártyával. Alkoholt viszont lehet venni vele, mert a bank szerint nem megoldható az összes szeszes italt forgalmazó bolt kiszűrése. Senki nem akarná, hogy egy szupermarketben se működjön a kártyája.

Végül a legjobb: dinamikus hitel van a kártyához, túlhasználati díjat azonban nem kell fizetni utána. A Monzo ezt úgy kommunikálja, hogy a pénzről való felelős gondolkodás része a hitel. A kicsit gyanakvóbbak viszont azt is láthatják a bank jófejségében, hogy időben megtanítják a kártyaegyenlegnél többet költeni a leendő ügyfeleiket.

A számlát a Monzo appjának telepítése után, a kanapén ülve is meg lehet nyitni. A személyes azonosítást például igazolványok befotózásával oldja meg a cég. A korlátok addig maradnak a számlán, amíg az ügyfél be nem töltötte a 18. életévét.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?