Az alaposan feltőkésített startupnak nem telt megfelelő megfelelőségi tanácsadásra, így jogszabályok garmadát szegte meg.


A Robinhoodot ismét elővette az egyik szabályozó hatóság. Most épp a New York-i Állami Pénzügyi Szolgáltatásfelügyelet büntette meg harmincmillió dollárra a céget, mert egyszerre szegte meg a pénzmosás ellenes, kiberbiztonsági és fogyasztóvédelmi szabályozást.

A Robinhood kriptós üzletága ugyan azt jelentette a hatóságok felé, hogy megfelel a szabályozásoknak. A hatóság nyomozása azonban seregnyi olyan ügyet tárt fel, amelyben egyik vagy másik ügyben szabályozást megkerülték. A Robinhoodnak gyorsabban kellett kiszolgálnia a kriptót vásárolni vágyó ügyfeleket, mint ahogy arra készen állt.

A pénzmosás elleni csoport például nem rendelkezett elég emberrel ahhoz, hogy felülvizsgálják az ügyeket. Ugyanakkor nem állt át elég gyorsan a gépi ellenőrzésre, amely ügyfélprofilok és tranzakciótörténet alapján szűrte volna a gyanús profilokat. A kiberbiztonsági osztály is erőforráshiánnyal küzdött, ami miatt konkrét törvénysértésekre kényszerült.

A felügyeleti szerv szerint a menedzsment hibájának látja az állapotot, ami létrejött és hogy nem tudták létrehozni a törvényi megfelelés kultúráját. És emellett az ügyfeleket is magukra hagyták, mert nem volt olyan csatorna, amelyen közvetlenül kapcsolatba léphettek volna a cég ügyfélszolgálatával.

A harminc millió dolláros büntetés mellett a cég egy független tanácsadót is kénytelen lesz foglalkoztatni, aki folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a Robinhood képes-e javulni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?