Pár hónapja még menő, zéró károsanyag kibocsátású járműveket ajánló cég volt a Nikola, mára viszont úgy tűnik, még tévedésből sem mondtak igazat a kamionjaikról.

A képből az biztosan igaz, hogy van egy Budweiser nevű sör (Fotó: Nikola)

Az autóipar pénzügyesülése – a szóra magunk sem vagyunk büszkék – egyre nagyobb lépésekkel zajlik. Ez pedig nagy szó, mert az autógyárak az e-kereskedelemnél is hamarabb jöttek rá, hogy a finanszírozás, hitelezés olyan pénzügyi terület, ahová benyomulhatnak.

Amióta azonban autóipari startupok is léteznek, újfajta pénzügyi jelenségek is. A Nikola környezetbarát autós startup alapítóját és vezetőjét, Trevor Miltont például értékpapír-csalásért perelték be a New York-i bíróságon – írja a The Verge. A vádak szerint Milton hamis állításokat tett arról, hogy a Nikola terméke mennyire áll készen a piacra dobásra. Ezeket a hazugságokat arra használta fel, hogy 500 millió dollárnyi befektetést szerezzen a startupnak. Úgy tűnik, hogy a „fake it till you make it” azaz a „tettesd, amíg nem sikerül tényleg” megközelítés, ami a startupok között népszerű stratégia, ütközőpályán van időnként a jogszerűséggel.

A vádirat szerint Milton nem egy jó ötlettel rendelkező, korai fejlesztési állapotban lévő vállalatként állította be a Nikolát, hanem egy jól menő cégként, ami több mérföldkövön túl van már. Három olyan valótlan állítása is volt Miltonnak, amit nehéz lesz kimagyaráznia. Az egyik szerint a Nikola One kamion képes volt önálló mozgásra, ám az erről készült videón a nyerges vontató egy dombról gurul le. A másik szerint a cég saját, olcsó hidrogén üzemanyagot képes előállítani. Végül pedig arról is szívesen beszült az alapító, hogy a cég több milliárd dollányi rendeléssel rendelkezik a Nikola One kamionra. Ezek egyike sem volt igaz.

Mivel a fenti csalásokra fény derült egy korábbi aktivista befektető elemzéséből, ezért a Nikola és a General Motors korábban meghirdetett kétmilliárd dolláros partnersége is kútba esett. A cég befektetői valószínűleg kevésbé boldogok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?