Egy év telt el a DAO autonóm, Ethereum blokkláncon működő cég kirablása óta. Az amerikai tőzsdefelügyelet végzett a vizsgálatával, nem boldog.

Egy év telt el a DAO autonóm, Ethereum blokkláncon működő cég kirablása óta. Az amerikai tőzsdefelügyelet végzett a vizsgálatával, nem boldog.

Programozott szerződések kötnek össze mindent a DAO-ban - és pont a szerződés hibája vezetett a rabláshoz
Programozott szerződések kötnek össze mindent a DAO-ban – és pont a szerződés hibája vezetett a rabláshoz
(fotó: TheDao)

A SEC azaz az amerikai tőzsdefelügyelet is felfigyelt a mostanában nagyokat futó kezdeti token kibocsátásokra (ICO). Ez egy olyan közösségi finanszírozási forma, amivel kriptopénzért lehet részvény jellegű digitális tokeneket venni egy vállalkozásban. Azt, hogy a tokenek szavazati jogot, tulajdonrészt vagy egy későbbi, esetleges nagyobb összeget jelentenek, ha a cég sikeres lesz, az egyes ICO-k kiírói döntik el.

A SEC két ok miatt tartja érdekesnek az új pénz- és befektetőszerzési módszert. Egyrészt mert őrületesen népszerű, a nyár során több millió dollárnyi támogatást gyűjtöttek össze különböző induló cégek. (Illetve pár millió dollárt a hackerek is megszereztek ebből.) A másik ok, hogy a tőzsdefelügyelet úgy gondolja, hogy az ICO-k az értékpapírok kibocsátását szabályozó törvény alá tartoznak.

Indokolatlan örökzöld hiphopsláger

A blockchain cégek kezdhetnek remegni

A kitüntetett figyelemnek biztosan nem fognak örülni a ICO-t tervező cégek, az Ethereum rajongói és a blockchain ipar egy része. Az pedig még aggasztóbb kell legyen számukra, hogy a most kiadott SEC tanulmány még messze nem az idei eseményekre vonatkozó megállapításokat tartalmat – írja a The Verge. A tavalyi hatalmas DAO blama – erről itt írtunk részletesen – ami az Ethereum hálózat egészére vonatkozó hatásokkal járt, a tanulmány fókusza.

A SEC szerint a DAO egy olyan „új kockázati tőkebefektetési alap, amely emberi adminisztrátor nélkül működik.” És ha kockázati tőkealap, akkor vannak rá szabályok, amelyekből a DAO rögtön ötöt meg is szegett csak azzal, hogy elindult és hagyta magát kirabolni.

A DAO jellege miatt a SEC-nek nehéz volt felelősöket találnia. Nem is igazán járt sikerrel. Azért a céghez közeli – és a Slock.it-et megalapító – Christoph Jentzsch ellen van folyamatban SEC vizsgálat.

A mostani dokumetum legfontosabb következménye, hogy a DAO-ügy óta kriptotokent kibocsátó cégek elkezdhetnek aggódni, hogy előveszi-e őket az amerikai tőzsdefelügyelet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?