Még nem teljesen tudjuk, hogy az olcsó szenzortechnológiából mit lehet kihozni. A Vodafone például a leégéstől védő fürdőruhában látja az egyik fejlesztési utat, és van már kisállatetető céleszköz is.

Még nem teljesen tudjuk, hogy az olcsó szenzortechnológiából mit lehet kihozni. A Vodafone például a leégéstől védő fürdőruhában látja az egyik fejlesztési utat. És ez az ötlet még nem is számít vadnak. Csak egy szó: kisállatetető céleszköz. Napi IoT.

vodafone smart ruha

Jobb, ha hozzászokunk, hogy az okos szót még nagyon sokat fogjuk hallani az elkövetkező években. Pedig az iPhone, az első olyan okostelefon megjelenése óta, amire az emberek tényleg vágytak, mindenre rávasalja már az okos vagy a smart címkét. Az Internet of Things, vagyis a dolgok internete mindenre jó lehet, eteti az állatokat, megvéd a leégéstől és még az orrunkat is tisztítja.

A szónak az a trend ad örök életet, hogy nagyon olcsóvá váltak a szenzorok, nagyon kicsire össze tudjuk nyomni az elektronikát, és mindenbe bele tudunk szerelni egy wifi chipet vagy egy mobilnetes modemet. A logika egyszerű: a sima postaláda csak tárolja az újságot, az okos postaláda ránk szól Facebook Messengeren, hogy megjött az olvasnivaló. És így tovább, míg minden okoseszköz lesz.

A Vodafone a napokban mutatta be a Smart Summer nevű kollekciót, ami nem kész termékeket, hanem fejlesztési irányokat tartalmaz. Okos úszódresszt, ami jelzi, ha túl erős az UV-sugárzás, és jobban járunk, ha árnyékba húzódunk. A csomag részét képező okos gyereksapka pedig azt mutathatja, hogy nem süti-e túlzottan a nap a gyermeket. A fenti koncepcióvideóban ugyan még a ruha viselőjének a mobiljára érkezik az üzenet, de vannak más elképzelések is: jelezhet maga a ruha is. (Vagy persze beleépíthetjük az egészet a napernyőbe, és nem kell a telefont nézegetni.)

Az Aerochromics a héten mutatott be három olyan inget, amelyek a mintázat változásával figyelmeztetnek a megváltozott szénmonoxid koncentrációra, radioaktív sugárzásra és a szállóporra. Ha az ing veszélyes mennyiségű szennyezést észlel, a szín és a minta megváltoztatásával figyelmezteti a viselőt. A jelzések egy része elektromosan vezérelt – például az anyag melegítésének hatására változik a minta -, más része kémiai, a festékanyag egy összetevője reagál a szennyezésre színváltással. Az izgalmas inget egyelőre heroinárban mérik, ötszáz dollárba kerül egy darab.

alert

Nincs okoseszköz kockázat nélkül

A nagy lehetőségeket tartalmazó dolgok internete a hibák területén is képes újat mutatni. A Google által felvásárolt Nest termosztátot gyártó cég appja például a legnagyobb amerikai hőség közepette adta fel a harcot. És hogy ez miért kellemetlen? Azért, mert szoftveres kapcsolat nélkül a Nesttel felszerelt házakban nem lehet távirányítani a klímát. Szerencsére az előre beállított programok működtek, illetve a falhoz sétálva le lehetett tekerni a hőmérsékletet, így nem sültek meg a felhasználók.

Még elgondolkodtatóbb hibát mutatott be a 150 dolláros Petnet IoT kisállatetető céleszköz. (Nem viccelünk, tényleg létezik.) Az eszköz 12 órán keresztül éheztette az állatokat egy szerverhiba miatt. A Petnet kritikusa szerint a probléma ráadásul egyszerűen kikerülhető lett volna: ha az okoseszköz tárolja az étkezések időpontját, és nem kell neki folyamatos netkapcsolat, nem maradt volna éhen egy kutya vagy macska sem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?