Az önvezető autók a sofőröket, a mesterséges intelligencia pedig az irodai munkásokat tizedelheti meg. Mi a tíz legnagyobb veszélyben lévő szakma és hogy lehet megúszni?

Az önvezető autók fejlődésével egyre valószínűbbé válik az, hogy nem lesz mindig szükség hivatalos sofőrökre – ahogy ezt ugye az Ötödik elemben láthattuk is Korben Dallas és tsai esetében. A VentureBeat szerint azonban messze nem csak ez a szakma van veszélyben. Jöjjön a tízes lista azokról a foglalkozásokról, amelyeket most már nem nagyon érdemes tanulni. (Vagy pont most éri meg, mert profikra mindig szükség lesz!)

Betty irodát vezet, de kávét rendelni még nem tud
(fotó: University of Birmingham)

1. webtervező, webfejlesztő

A The Grid nevű, egyelőre csak tesztverzióban elérhető szolgáltatás azt ígéri, hogy mesterséges intelligenciával olyan weboldalt tudnak terveztetni, amilyet a megrendelő álmodott. Menet közben pedig át is tervezi, utánállítja, még a képeket is megvágja a szoftver, ha töltünk fel párat. De nem is ez az ígéretek legnagyobbika, hanem az, hogy a gép tervezte oldal minden böngészőben, minden mobileszközön ugyanúgy fog kinézni. Ha ez igaz, akkor minimum feketemágiával működik a szolgáltatás.


Attól egyelőre nem kell félni, hogy a mesterséges intelligencia bonyolult multimédiás, térképes, interaktív elemekkel megtűzdelt oldalt rak össze. Viszont van egy olyan oldala is a sztorinak, hogy a jövőben senkinek sem lesz mentsége arra, ha csúnya vagy vacak weboldala van. Hiszen egy robot is tud jót csinálni.

2. marketinges

A VentureBeat szerint a Persado nevű startup a PR-rel foglalkozók felének megeheti az állását. Reklámkampányok szövegeit írja meg, egyéni üzeneteket generál az egyes klienseknek, és mindezt egy olyan mesterséges intelligenciával teszi, amelynek meggyőzési technológiákat oktattak. A cég már be is épült a pénzügyi világba, a Citi és az American Express is használja.

3. irodavezető

Milton Keynes egyik irodájában már tesztelik Bettyt, ami egy, a nyolcvanas évek brit sci-fijeit idéző citromsárga robot. A robot ellenőrzi, hogy be vannak-e zárva az ajtók, helyükre szállítja az irodai munka során elkallódó eszközöket, szól a biztonságiaknak, hogy ne zárják rá az épületet a túlórázókra. Arról egyelőre viszont nincs szó, hogy Betty tudna kávét és vécépapírt rendelni, vagy SOS tudna klímaszerelőt szerezni, ha elromlott a berendezés.

Elnézést uram, nem vitt el ön egy tűzőgépet az asztalomról?
Elnézést uram, nem vitt el ön egy tűzőgépet az asztalomról?
(fotó: University of Birmingham)

4. könyvelő

A Smaccról már írtunk a FintechRadarban, ez az a startup, ami egy böngészőablakra cserélné le kis- és középvállalkozások könyvelőit. A mesterséges intelligencia által elkészített mérlegekre kevesebbet kell várni, mint a könyvelőiroda által küldöttekre. Már csak az a kérdés, hogy az Egyesült Államok hárommillió könyvelője mit fog csinálni, ha a Smacc sikeres lesz.

5. HR-es

FlatPI-nek hívják azt a programot, ami a következő munkatárs megtalálását jelentősen megkönnyítheti. A szoftver jóval az interjú előtt kiértékeli a lehetséges jelölteket, rendezi a beérkező önéletrajzokat, és még javaslatokat is megfogalmaz az algoritmusa alapján.

A Transferwise alapítója személyesen interjúzik minden új emberrel
A Transferwise alapítója személyesen interjúzik minden új emberrel
(fotó: Mosaik)

Persze azt sem szabad elfelejtenünk, amit Kristo Käärmann, a Transferwise alapítója mondott budapesti előadásán. A kilenc irodában működő, 650 főt foglalkoztató cég vezetője még mindig személyesen interjúzik minden új alkalmazottal, hogy biztos legyen abban, a jelölt illik a cégbe. Egy ilyen folyamatot nem lehet kiszervezni.

6. újságíró

A Narrative Science 2010-es megjelenése óta az újságírás állandó szereplője a hamarosan gépekkel leváltott munkákról szóló listáknak. A program egy gazdasági eredményeket tartalmazó Excel fájlból vagy egy üzleti jelentésből is képes hírt írni. A Wordsmith nevű, hasonló képességekkel rendelkező szoftver pedig már nagy hírügynökségeknek ír üzleti híreket.

Ott szerencsére még nem járunk, hogy a mesterséges intelligenciát le lehet küldeni egy tüntetésre tudósítani vagy elküldeni levéltárazni. És egyelőre úgy sem tud írni, mint Hunter S. Thompson.

7. szerkesztő

Az újságíró által megírt cikk nincs még kész, nem árt, ha egy szerkesztő átnézi. Sőt, igazából bárki átnézi, az csak használ, az ember a saját szövegében nehezebben találja meg a hibákat. A Bold nevű szoftver segít egyértelműbbé, színesebbé, olvasmányosabbá tenni a szöveget.

8. ügyvéd

Az elmúlt héten több robotügyvédről is írtunk, akik különböző módon segítik az embereket. A Ross nevű intelligencia az emberekkel együttműködve próbál jobb szolgáltatást nyújtani, mint amire az emberek képesek. Figyeli az új ítéleteket, javaslatokat fogalmaz meg, naprakészebb a jogszabályok változásából, mint egy hús-vér ügyvéd.

Parkolási bírságot megúszni jó, ha pedig a papírmunkát a gép csinálja, még jobb
Parkolási bírságot megúszni jó, ha pedig a papírmunkát a gép csinálja, még jobb
(fotó: Phil Roeder / Flickr CC-BY)

Van azonban olyan robotjogász is, ami gyakorlatilag egy csevegőrobot, viszont segít késő repülők és jogtalan parkolási bírságok miatt reklamálni. Ha az ügyvédek nem is halnak ki, sok olyan jogi feladat van, amit a jövőben sokkal egyszerűbben lehet majd intézni.

9. orvos

A brit NHS már teszteli a Babylon nevű doktor appot, ami képes tüneteket értelmezni és figyelni a páciens jövőbeli egészségére. Arról viszont szó sincs, hogy ránéz az emberre, és megmondja, hogy mi a baja. Ezt a szoftvert gyártó cég egyelőre előfizetéses funkcióként adja, és úgy oldja meg, hogy hús-vér doktorokkal lehet videocsetelni az appon keresztül.

Az orvostanhallgatókat semmiképpen nem beszélnénk le arról, hogy folytassák a tanulmányaikat. Arra viszont készülhetnek, hogy a Ross robotügyvédhez hasonlító orvosi szakértői rendszerekkel együtt dolgozhatnak a jövőben. Olyan programokkal, amik helyettük olvassák a havi több száz új publikációt. Olyan sebészrobot, amit távirányítással lehet irányítani, már évek óta van. Nézzék csak meg a fenti videón, mennyire pontos.

10. pszichológus

Az Ellie nevű mesterséges intelligencia egyelőre csak a University of Southern California kreatív technológiai intézetében működik, de a kutatók sokat várnak tőle. Míg egy emberi terapeuta esetében a páciensek nem szeretik, ha rögzítik a válaszaikat, a számítógéppel szemben nem gyanakvóak. Különösen miután megtudják, hogy nem egy ember irányítja, hanem teljesen önműködő. Ellie pedig az arc mimikájának figyelésével érzelmeket, mosolyokat, beszédgyorsaságot és egyéb fontos jellemzőket mér.

A program jellemző módon katonai kutatásból nőtte ki magát. Az első verzióra a DARPA védelmi kutatócég adott pénzt, mert azt remélték, hogy a poszttraumás stressz rendellenességgel hazatérő katonáknak segíthet a robotpszichiáter.

Mit csináljak, ha ezekben a szakmákban dolgozok?

Sör! De hogy hasznos tanácsot is adjunk, egyrészt dolgozzon nyugodtan tovább. A mesterséges intelligenciák egyelőre nagyon nevetséges hibákba képesek belefutni, a világ pedig jóval bonyolultabb annál, mint amilyennek tűnik.

A jövő a kentauroké, az ember és gép alkotta csapatoké
A jövő a kentauroké, az ember és gép alkotta csapatoké
(fotó: Wikimedia Commons)

Több olyan szakma van, aminek a jövőjét nem úgy kell elképzelni, hogy csak emberek vagy csak gépek végzik majd a munkát. Az orvoslásban, a bonyolult jogi esetek megoldásában vagy épp a kreatív munkában az ember és gép alkotta párok hatékonyabbak lehetnek. Olyan terület felé kell indulni, ahol ez igaz. Félni pedig nem szabad, Satya Nadella, a Microsoft vezetője is kiemelte saját robottörvényeiben, hogy a gép nem sértheti az emberi méltóságot. Annyira nem lehet rossz robotokkal dolgozni, ha ezt betartják.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?