Sztár- és divatpletykák miatt nem veszünk részvényt. Fel lehet írni füsttel a kéménybe.

Istenem, csak nehogy kövessenek – mondhatná (Fotó: Jason Persse CC-BY)

Múltidéző jelleggel kezdjük a sztorit a végén! A Robinhoodot érő egyik kritika – amit a számok is alátámasztanak – hogy a jutalékmentes tőzsdézési app felhasználói kevesebbet tudnak a tőzsdézéstől, mint a hagyományos befektetők, de legalább szívesebben vesznek kockázatosabb pénzügyi termékeket. Egyes kritikusok azt is megkockáztatták, hogy a gamifikált kereskedés miatt, lényegében szerencsejátékot játszanak a tőzsdén a Robinhood felhasználók.

A legújabb, készülőben lévő botrány – vagy legalább is komoly ügy – a fentiekből következik. Egy hónapja kezdett el terjedni a pletyka, hogy Kanya West exkluzív tízéves szerződést kötött a GAP divatmárkával. Erre a hírre egyrészt negyven százalékot ugrott a GAP részvényeinek árfolyama, másrészt pedig 84 ezer Robinhood felhasználó vette fel a GAP papírokat a portfóliójába.

Azóta a piac korrigált, húsz százalékot csökkent a GAP árfolyam a korábbi 14,44 dollárról. Hétfőn pedig, amikor West megszellőztette, hogy lehet, hogy visszalép a partnerségtől további hat százalékot esett az árfolyam. Ráadásul a GAP nem jó befektetés, a koronavírus miatt az eredményeik nem túl híresek. Pénzhiányban vannak. Ennek ellenére nagyon sok új befektető vett GAP-et a West hír miatt.

A The Next Web megpróbálta kiszámolni, mennyire jártak rosszul a Robinhood felhasználói. Ennek felbecsüléséhez azonban nem ad ki elég információt a pénzügyi startup. Az mindenesetre látszik, hogy sokan még bíznak abban, hogy visszakúszik 14 dollár környékére a részvény. Vagy legalább veszteség nélkül tudnak kiszállni az üzletből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?