Majdnem 600 olyan cég szerepel a fintech startupok óriási térképén, amelyek mindörökre megváltoztathatják a pénzügyi szolgáltatások világát.

Majdnem 600 olyan cég szerepel a fintech startupok óriási térképén, amelyek mindörökre megváltoztathatják a pénzügyi szolgáltatások világát.

fintech startup térkép

Reuben Levy, a Bloomberg befektetési tanácsadója és stratégája 2015. novemberében tette közzé blogjában (Thinking Fintech) a pénzügyi startupok eddigi legátfogóbb térképét, és rendszeresen frissíti azt (így mi is minden fontos céget megtaláltunk rajta). Az adatbázis 575 startupot tartalmaz, azok tevékenységi köre, így például a banki szolgáltatások, fizetési módok, vagy hitelezés szerint csoportosítva őket. Levy arra is vette a fáradságot, hogy mindegyiküket be is linkelje a térképen, sokat segítve ezzel a szcéna iránt érdeklődőknek.

Levy szerint a térképen szereplő cégek között vannak azok, amelyek teljesen megváltoztatják a módját annak, ahogy fizetünk, bankolunk, hitelt veszünk fel a jövőben, lerombolva a pénzügyi iparág jelenlegi üzleti modelljét, így a számuk várhatóan növekedni fog. Amikor a szerző közzé tette a térképet, két peer-to-peer hitelközvetítő, a Lending Club és a vállalkozói hitelekre specializálódott OnDeck éppen túljutott a tőzsdére menetelen. A kockázati befektetőktől pedig 2015 végéig 5,3 milliárd dollár tőkét szedett össze a térképen szereplő 575 startup.

Fintech-forradalom: már a pénzügyi szektor is eszmélt

A sikerük hátterében az áll, hogy a fintech szektorban zajló gyors és intenzív innovációnak köszönhetően pénzt spórolhatunk meg. Az online piactereken elveszítik jelentőségüket a hagyományos pénzintézetek, az olcsó, felhasználóbarát befektetési platformok félelmetesen gyorsan vonzzák a megtakarításokat a hagyományos portfoliókezelőkhöz képest, a független online bankok olcsóbb és jobb minőségű kiszolgálást biztosítanak az ügyfeleiknek, az új fizetési megoldások biztonságosabbak, kényelmesebbek és hűségesebbek hozzájuk a felhasználóik – írja Levy. Vagyis ugyanaz zajlik le most a pénzügyi szektorban, mint ami a szórakoztatóiparban, a távközlésben vagy más olyan területen, ahol a technológia megváltoztatta a viszonyokat.

Összességében a fintech startupok kényelmesebbé, olcsóbbá és jobbá teszik a pénzügyi szolgáltatásokat. Mivel mindez lépéskényszerbe hozta a hagyományos pénzügyi szervezeteket, nem csoda, hogy azok közül sokan létrehoztak vagy újra életre keltettek befektetési alapokat, hogy magukhoz ragadják a legfontosabb újítások finanszírozását a szektorban. Mások partnerségre léptek startup cégekkel, vagy egyszerűen felvásárolják őket, és ilyen felvásárlásból még nagyon sok várható az elemző szerint.

A Levy által készített térkép ide kattintva, vagy a beillesztett képünkön szereplő linken érhető el, az elmetérkép-formátumú adatbázis a kurzor segítségével, húzással navigálható, nagyítható és kicsinyíthető.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?