Sorozatot indítunk, méghozzá olyat, amiről hisszük, rutinos startuppernek éppúgy segíthet a mindennapi üzleti életben, mint egy kezdőnek. Coachokat hívtunk segítségül, hogy segítsenek pár témában.

Sorozatot indítunk, méghozzá olyat, amiről hisszük, rutinos startuppernek éppúgy segíthet a mindennapi üzleti életben, mint egy kezdőnek. Coachokat hívtunk segítségül, hogy sorra vegyék azokat a területeket, amelyek egy vállalkozó életében kihívást jelentenek. És rögtön kezdjük is a legérzékenyebbel: a bukással, amitől valahol mindenki fél, de kell e félnünk, vagy éppen fordítva?

Sokan félreértették annak, a 2012-ben, Mexikóban megrendezett üzleti rendezvénynek a címét, amely azóta óriási népszerűségre tett szert világszerte. A Fuckup Nights konferenciák ma már több mint 70 ország sok ezer vállalatát – ezen belül kiemelten a startupokat – segítik különös módon. Itt nem a legnagyobb sikerek, hanem a tanulságos bukások játsszák a főszerepet. Az előadóknak 7 percük van arra, hogy a saját esettanulmányukat bemutassák. Ezt követi a bukások okainak, következményeinek, tanulságainak jó hangulatban történő megbeszélése. Igen, a rendezvényen jellemző a vidámság és az ünneplés.  

keyboard-648447_1920

Természetesen az ezeken oly gyakori ovációk nem a bukásoknak, hanem az eltökélt, innovatív szándéknak, a bátor útkeresésnek szólnak.

A „Tanuljunk mások hibájából!”megfogalmazás igen régi. A „Tanuljunk önmagunk hibájából és tanuljanak ebből mások is!” elv viszont új keletű. Sőt, e téma napjainkban egyre több MBA tantervében is szerepel. A szakértők hangsúlyozzák, hogy az üzleti életben – az új megoldások keresése közepette – elkövetett hibákat, bukásokat nem szabad szégyellni. E tévedéseket tilos tabuként kezelni! Ha egy vállalat rosszul kezeli a jóhiszemű munkavégzés folytán elkövetett hibákat, kellemetlenségeket okoz a bukást előidézőknek, akkor ezzel alaposan visszaveti munkatársai újító szándékát. A félelem ilyenkor bénítóan hat a munkatársakra.

Látni kell azt is, hogy rohanó világunkban sokszor csak egy hajszál választja el a jó döntést a rossztól. A bukások okainak felderítése során – ami alapvető fontosságú – maximális érzékenységgel kell keresni a megfelelő válaszokat a következő kérdésekre:

  1. Mi okozhatta a bukást?
  2. Mit tehettünk volna ennek elkerülése érdekében?
  3. Mit tegyünk a jövőben másként?

Sok olyan hibafaktor van, ami az ilyen utólagos elemzésekkor kerül a „büntetőpadra”. Ezekkel érdemes és szükséges is már az indulás előtt jobban foglalkozni. Csak néhány példa a sok veszélytényező közül:

  1. A szerelem elvakíthat, a saját „Nagy Ötlet” azonban ezt nem teheti meg. Már az indulás előtt kell maximális racionalitással átgondolni, hogy a kínálatunk tényleg megbizseregteti-e a potenciális ügyfeleinket, vásárlóinkat. Romantikus, ha valaki nagyon beleszeret az üzleti ötletébe. Amennyiben azonban ez nem találkozik a jól meghatározott célcsoport igényeivel,elvárásaival, akkor elmarad a boldog végkifejlet.
  2. Több befektető már az első lépéskor lehúzza a sorompót azon vállalkozások előtt, amelyek a „nekünk nincs versenytársunk” állítással igyekeznek vonzerőt kelteni. Az esetek zömében itt csak arról van szó, hogy az adott cég nem ásott elég mélyre az előzetes piacfelméréskor. Szinte mindenkinek van direkt, vagy indirekt versenytársa. A reális helyzetfelmérés hiánya gyakran vezet a gyors bukáshoz.
  3. Rengeteg ötlet azon bukik el, hogy az elképzelés megvalósításához a szükséges időben nem áll rendelkezésre elegendő felkészült munkaerő,  nincs elég eszköz, pénz. Ilyenkor annyira elhúzódhat az innovációs folyamat, hogy hirtelen feltűnik a versenypályán egy új, gyors versenyző. Ő megelőz minket, mi pedig nyalogathatjuk a sebeinket.

A Fuckup Nights konferenciákon gyakran hangzik el, hogy a sohasem a bűnöst, hanem mindig a bukás tanulságait keressük, és miután megtaláltuk, jöhet az ünneplés. S majd amikor, ennek is köszönhetően, a bukás tanulságaiból kikerekedik az igazi sikertörténet, akkor jöhet a buli. 

Dr. Serényi János / Értéktrend Consulting 

Süle-Szigeti Attila / Start Traks Coaching

 

Fotó: Pixabay


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?