Eljött az idő, hogy itthon is sikerre vihetőek az új pénzügyi megoldások, ha valaki időben lép, nagyot nyerhet. A titok, hogyan hajlítsuk a helyi igényekhez és sajátosságokhoz az eddigi sikeres fintec

Eljött az idő, amikor itthon is sikerre vihetőek az új pénzügyi megoldások, ha valaki időben lép, nagyot nyerhet. Érdemes-e a helyi igényekhez és sajátosságokhoz hajlítani az eddigi sikeres fintech ötleteket, és ezzel sikert elérni? Nálunk nem biztos.

palnt_and_money_ (forrás: GraphicStock)

Nem szűnik a befektetők érdeklődése a fintech ötletek és vállalkozások iránt, miután 2015-ben 75 százalékkal nőttek a befektetések a fintech startupok területén, és meghaladták a 22 milliárd dollárt, idén az első negyedévben 5,4 millárd dollárral nyitottak a befektetők. Az elemzők újabb 67 százalékos emelkedést várnak a befektetésektől, amit az fűt majd, hogy Európa, és Ázsia is egyre inkább érdeklődik a fintech ötletek iránt, ebben a két térségben 62 százalékos növekedést várnak a befektetések terén.

Új pénzek, és robotok

A piacon az új pénzügyi kommunikáció és ügyintézés mellett nagy az érdeklődés a kriptopénzek vagyis a blockchain technológia iránt, illetve fontos terület a mesterséges intelligencia beépülése a pénzügyi rendszerekbe. Európa keleti felén, Ázsiában vagy éppen Oroszországban most indul a fintech robbanás.

Kínában is elsősorban az Alibaba rendelőoldal pénzügyi lába, az Ant Financial húzza fel a számokat, 4,5 milliárd dollárnyi befektetéssel, amúgy a céget 60 milliárd dollárra értékelik. A PayPal babérjaira törő cég 450 millió felhasználót szolgál ki évente, és az Alipay az összes kínai pénzügyi tranzakció 58 százalékát intézi. Az Ant Financial működteti az egyik legnagyobb befektetési alapot is Yu’e Bao néven, és egy online neobankot is üzemeltet a számunkra is érthető MYBank néven. Ezzel együtt még Kínában is hatalmas a mozgástér fintech témában.

Nem is feltétlenül kell új ötlet, igazítsd a kultúrához a meglévőt

Az új ötletek mellett ezeken a piacokon az is sikeres lehet, ha az adott régióban, a fogyasztási szokásokhoz sikerül igazítani egy-egy már működő ötletet, szolgáltatást. Ahogy a keresőknél a Yandex vagy a Baidu, vagy a kereskedő oldalaknál az Alibaba, a Rocket Internet nem új ötletet hozott, hanem a helyi igényekhez igazította az ismert technológiát, ugyanúgy a különböző fejlettségű pénzügyi kultúrákban akár egyazon ötlet más és más megoldása lehet nyerő. Azért is fontos ez, mert szemben a fenti e-kereskedelmi vagy netes kereső példákkal, a fintech vállalkozások sokkal inkább ki vannak téve a változó pénzügyi szabályozásoknak és a minden országban különböző szigorúságú törvényeknek. A fintech startupok számára tehát a speciális helyi ötletek és vállalkozások sokkal fontosabbak lesznek.

Kelet-Európában már elkezdtek terjeszkedni a nyugaton sikeres vállalkozások, így a legmenőbb neobank, a Number26, de a hitelezéssel foglalkozó hamburgi székhelyű Kreditech vagy a szintén főként hitelben utazó 4finance. Itthon tehát adott egy külföldi partnerrel a társulás, az új ötletek mellett. A befektetések terén a tudatos befektetések és a szociális területeket is figyelembe vevő cégek nyújthatnak újat, mint az eToro , de ilyenek, mint a budapesti Blueopes, amit a FinTechRadar is bemutatott már, itthon is elindultak.

A harmadik világban az USA és Európa megoldásai biztosan nem tudnak változatlan formában megjelenni, csak a speciális helyi viszonyokhoz alkalmazkodó ötletek maradnak életben, mint a Fülöp-szigetekről indult PawnHero, az első online zálogház Délkelet-Ázsiában, vagy a brazil Nubank, egy mobilközpontú neobank, ami arra épített, hogy csak WhatsApp felhasználóból 90 millió van Brazíliában, legalább ennyien tehát naponta használják az okostelefonjukat. Itthon a tőlünk nyugatra már sikeres vállalkozások is jó eséllyel indulhatnak, a saját ötletek pedig mindig fontosak. A tőlünk nyugatra működő ötletek honosítása nálunk nehézkes, mert a hazai piac kicsi, és nem is különbözik túl sokban az USA és Európa piacaitól. Az új ötleteken túl, mégis, a fenti okok miatt, a szabályozások, a speciális helyi igények következtében, ha egy eleve  pénzügyi vonalon működő igazán tőkeerős hazai szereplő indít fintech ötletre építő újítást vagy akár külön vállalkozást, az sikerrel járhat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?