Steve Wozniak nem annyira és nem úgy karizmatikus figura, ahogyan Steve Jobs volt, de megéri meghallgatni.

(Fotó: Gage Skidmore CC-BY)

Újra Magyarországra látogat Steve Wozniak, az Apple alapítója és első mérnöke. Wozniak tervezte a cég legelső számítógépét, az Apple I-et, amiből időnként mindenféle fadobozos verziók millió dollárokért kelnek el árveréseken. Ahogy a cég nőtt a valós sorozatgyártásba kerülő Apple II majd pedig a Macintosh gépeken is dolgozott egészen 1981-es repülőbalesetéig. A baleset után hosszabb szünetet tartott, majd 1985-ben el is hagyta a céget.

The early days | Steve Wozniak | TEDxBerkeley

Steve Wozniak discusses his early days at UC Berkeley, and how they led to the foundation of Apple. A Silicon Valley icon and philanthropist for more than thirty years, Steve Wozniak has helped shape the computing industry with his design of Apple’s first line of products the Apple I and II and influenced the popular Macintosh.

Wozniak egyszer, közel tíz éve már járt Magyarországon. Akkor a Millenárison tartott előadást, amely során olyan, már akkor is ezoterikusnak számító koncepciókról beszélt, mint a takarékos hardvertervezés. Büszkén mesélt arról, hogy a nyolcvanas években sikerült egy hajlékonylemezes egység vezérlését tíz helyett hat chippel megoldania, ami jelentősen olcsóbbá tette a berendezést. Ma, a pár centes chipek korában ez nem lenne jelentős spórolás, de az erőforrásokra fordított figyelemre ma is lenne igény. Például, hogy a Slack enterprise csevegőkliens ne egye meg a fél számítógépet.

Wozniakot a Cib Novathon 2019 konferenciáján lehet meghallgatni, amit október 30-án rendeznek meg. A regisztráció szeptemberben nyílik meg. Wozniak, a konferencia közleménye szerint az innovációról, a mesterséges intelligenciáról és a technológia jövőjéről fog beszélni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?