Levélben tudatta ma a felhasználókkal az Uber, hogy július 24-ével megszűnik a szolgáltatás Budapesten. Megnéztük mi lehet még legális megoldás nálunk, és a környező országokban.

Levélben tudatta ma a felhasználókkal az Uber, hogy július 24-ével megszűnik a szolgáltatás Budapesten. A döntést azzal indokolták, hogy a tárgyalásokkal nem jutottak sehová, a sofőröket pedig nem szívesen tennék ki a jogosítvány és a rendszám bevonása által jelentett veszélynek.

uber
Lengyelországban vagy Szlovákiában bezzeg működik az Uber
(fotó: freestocks.org)

A cég fő konkurensének számító Wunder elvben még elérhető, gyakorlatilag viszont hetek óta azzal felelnek az autóhiányt firtató kérdésekre a Google Play Áruház hozzászólásai között, hogy az Európán kívüli terjeszkedésre fókuszálnak. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a viteldíjak leszorításával már elkezdődött a sofőrök leépítése, az azonnali autóhívás előrendeléssé változtatásával pedig a kényelméből is vesztett a szolgáltatás. Budapesten belüli közlekedésre marad a taxi, ha valakinek van kedve hozzá, vagy a BKV remek szolgáltatása. A FUTÁR appot itt töltheti le.

blablacar
A Blablacar több országban is működik, és akár itthonról is indulhatunk vele
(fotó: OuiShare CC-BY)

Amennyire nincs semmi a városon belül, az országban való utazgatás annyira megoldott. A telekocsit keresők az Oszkár és a Blablacar között választhatnak. A Blabla ráadásul több környező országban is működik, úgyhogy egyszerűen stoppos világjárásra lehet indulni vele.

A környékbeli nagyvárosokban többnyire az Uber az első, amivel érdemes megpróbálkozni. Bukarestet például rohammal vette be. Igaz a román szokásokban mindig benne volt a fuvarért való fizetés. Az ország autóstoppos kultúrájának is ez az alapja.

Gyors kereséssel két kivételt találtunk: Prágában és a cseh nagyvárosokban a Liftago nevű helyi startuptól is lehet autót rendelni, Szerbiában pedig a Car:Go nevű helyi Uber-klón lehet segítségünkre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?