Hétpontos listát adott ki a London School of Economics, ami segít eldönteni, hogy egy technológia ígéretes-e vagy csak marketinggel és rajongással nagyra fújt lufi.

Hétpontos listát adott ki a London School of Economics, ami segít eldönteni, hogy egy technológia ígéretes-e vagy csak marketinggel és rajongással nagyra fújt lufi.

Bitcoin bankautomata: több dologra remek példa a cikkből
Bitcoin bankautomata: több dologra remek példa a cikkből
(fotó: Mr. Coin)

Van abban valami megnyugtató, amikor egy vitába bekapcsolódnak az akadémikusok. Más a perspektívájuk, de biztosak lehetünk abban, hogy nagyobb távlatokban gondolkodnak, mint a startup szféra. Most épp a London School of Economics lapjában jelent meg egy hétpontos lista, ami annak a megítésében segít gyakorlatilag mindenkit, aki nem merült el nyakig a fintechben, hogy egy-egy ötlet túl van-e rajongva vagy sem.

1, A technológia arra hivatkozik, hogy megold egy olyan problémát, ami a technológia kidolgozása előtt nem létezett.

Ilyen például a bitcoin által megoldott dupla költés problémája. Sikerült amúgy korábban bárkinek kétszer elköltenie ugyanazt a pénzt, amíg a bitcoin meg nem oldotta? A válasz nem, a kereskedelmi bankok nagyon vigyáznak az ilyesmire.

2, A létező pénzügyi rendszerek által elvégzett munka egy kis részét képes ellátni a technológia, de hatalmas sikerként ünneplik.

Adattárolást és üzleti logikát majdnem mindenben lehet írni, az a kérdés, hogy gyorsabb, olcsóbb vagy biztonságosabb lesz-e a meglevő megoldásoknál.

3, Senki nem gondolkodott el az új technológia létező rendszerbe való integrálásának árán és a felmerülő nehézségeken.

Merész, de gazdaságilag nehezen magyarázható ötlet a teljes pénzügyi szférával párhuzamos, azal nem összekapcsolható terméket fejleszteni.

4, A technológia új és eredeti, de a feltalálói nem képesek elmagyarázni, hogy miért jobb választás valós problémák megoldására, mint a már létező technológiák.

Ez valószínűleg magától értetődik. Az új nem jelenti azt, hogy jobb. Az érvek pedig csodálatos dolgok.

5, A technológia elhasalna, ha a piacon lévő technológiákra vonatkozó jogi- és szabályozási környezetben kellene működnie.

Nem lehet minden szabályt azzal leírni, hogy az új paradigmában már nem lesz rá szükség. A biztonság, a magánszféra védelme, az átláthatóság, a stabilitás akkor is fontos marad, ha a fintechek győznek.

6, A technológia hívei szerint „nem kell megértened, hogyan működik, csak hinned kell abban, hogy megváltoztatja a világot”.

Sok mindent használunk úgy, hogy nem értjük. (Például a mikrosütőt.) Ellenben ezek a dolgok működnek, nem csak hírverést generálnak. Amikor valami új, akkor a hit kevés, nem árt ha el is lehet mondani, hogy miért úttörő és miben hoz változást.

7, Minden kérdést és kritikát azzal utasítanak el, hogy a hype ciklusok szerint a hitetlenség időszaka előzi meg a valódi áttörést.

„Az emberek sikertelenül kutatták az ólom arannyá változtatásának titkát századokon át, aztán feltalálták a tőzsdei bevezetést” – írja a cikk, és ennél több nem is kell.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. danesdzsu 2017.07.12

    A négyesen kb. az összes social és üzenetküldő marhaság megbukna.

Vélemény, hozzászólás?