Kína központosít, a kínai cégekbe fektető amerikai pénzemberek pedig szívják a fogukat. Nagy kérdés, hogy melyik cég lesz a következő, amelyiket „helyre akar rakni” a szabályozó.

(Forrás: DiDi)

Említettük már, hogy Kínában nincs mintademokrácia, ugye? Jack Ma birodalmának lebontása és a bitcoinbányászat betiltása után ez valószínűleg mindenkiben rögzült. A Kínai Kommunista Párt központosítási törekvéseinek azonban a fentiekkel még messze nincs vége.

A legújabb célpont a Didi nevű, az Uber személyszállítási startup modelljét Kelet-Ázsiában meghonosító startup. Ennek a cégnek is hetekkel a tőzsdei bevezetése előtt jelezte a kínai szabályozó, hogy lennének aggályai. Az Ant Financial ügyénél azonban annyival bonyolultabb a helyzet, hogy a Didi a New York-i tőzsdén debütált volna.

Miután a kínai szabályozó levetette az app boltokból a Didi alkalmazását, a cég részvényeinek értéke közel 25 százalékot csökkent. Mostanra stabilan húsz százalékkal ér kevesebbet a cég, mint már nappal ezelőtt. Ráadásul indult egy per az Egyesült Államokban is a cég ellen, mert az amerikai befektetők szerint nem voltak megfelelően tájékoztatva arról, hogy a Didi és a kínai hatóságok miről tárgyalnak. Az ügyet az amerikai tőzsdei bevezetést segítő bankok, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a JPMorgan Chase is meg fogják érezni, mert a perben az ő szerepüket is szeretnék megvizsgáltatni a részvényesek.

A BBC szerint a kínai szabályozó hónapokkal korábban jelezte, hogy kiberbiztonsági aggályai vannak a Didivel kapcsolatban. Ezt még akkor is illett volna tudniuk a befektetőknek, ha a tartalmát tekintve csak froclizásnak számítottak az aggályok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?