Kicsit nem éri meg álmodni. Az mBank és a Commerzbank úgy gondolja, meg tudja változtatni az európai pénzügyek térképét.

Kicsit nem éri meg álmodni. Az mBank és a Commerzbank úgy gondolja, meg tudja változtatni az európai pénzügyek térképét.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

A lengyel mBank technológiájára alapozva páneurópai bankot tervez indítani a Commerzbank. A lengyel Puls Biznesu gazdasági napilap szerint az mBank egy kisebb csoportja dolgozik az új bank létrehozásán, idejük felét az országban, másik felét Frankfurtban töltve.

Rosszul gondolta, aki azt hitte, hogy csak az amerikai technológiai óriások és a Revolut jellegű pár éves neobankok jelenthetnek fenyegetést a hazai bankokra. A lap olyan pletykákat is hallott, hogy a 38 milliós ország negyedik legnagyobb bankja további külföldi terjeszkedést tervez. Az mBank 2007-ben már a cseh és szlovák piacon megjelent.

Cezary Stypułkowski, az mBank elnöke korábban beszélt arról, hogy az egyesült Európának nincs olyan pénzintézete, amely modern technológiát használva, a nemzeti határokat átlépve működne. Azt is belengette, hogy lehet most van itt az ideje annak, hogy egy ilyen bank a színre lépjen. A Puls Biznesu által elvégzett nyomozás szerint egyelőre a szellemi munka zajlik az új bank alapítása körül. A cég május közepén egy 4500 méteres irodát bérelt a páneurópai banki projekten dolgozó csapatnak, akik ezzel kikerültek az mBank szervezetéből fizikailag.

Hiánycikk a páneurópai bank (Fotó: Matt May CC-BY)
Hiánycikk a páneurópai bank (Fotó: Matt May CC-BY)

A gazdasági lap azt is megkockáztatja, hogy az mBank tavalyi üzlete a francia Banque Postale-lel is azt mutaja, hogy technológiai kérdésekben a varsói pénzintézet a csúcson van. Tekintve, hogy az mBanknak más élő partneri szerződései is vannak, ez nem is rossz magyarázat. A lengyelek a konkurenciát nem a hagyományos pénzügyi szereplők között látják, hanem az N26 neobankhoz hasonló fintechek között.

Probléma mindig van

A lap abban látja a kihívást, hogy akarnak-e majd emberek pénzt bízni egy nem euróövezeti országban működő bankra. Emelllett az is kérdés, hogy a lengyel IBAN szám nem lesz-e riasztó a reménybeli ügyfelek számára. A hamardik probléma pedig az a lap szerint, hogy az mBank Európában nem számít erős brandnek.

Elsőként várhatóan német nyelvterületen mutatkozik majd be az új bank. A neve mögé pedig odabiggyesztik a „powered by Commerzbank” feliratot is. A terjeszkedés további irányai: Ausztria, Franciaország, a Benelux országok és végül a teljes euróövezet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?