Az okos szerződések hátránya, hogy utólag nincs mit tárgyalni rajtuk. Maximum a számítógéppel üvöltözhetünk, ha elrontottuk.

Az okos szerződések hátránya, hogy utólag nincs mit tárgyalni rajtuk. Maximum a számítógéppel üvöltözhetünk, ha elrontottuk.

Ott mászik benne a malicsusz! (Forrás: ChainSecurity)
Ott mászik benne a malicsusz! (Forrás: ChainSecurity)

Az okos és nem okos szerződések között egy fontos alapvető különbség van: az okos szerződések automatikusan végre is hajtódnak. Aki olvasta Asimov Én, a robot novelláskötetét, az most valószínűleg felkacag. A kötet arról szól, hány féle módon kell körbehatárolni a robotoknak adott parancsokat, hogy azokat egyrészt végrehajtja, másrészt ne fagyjon le a rendszer szélsőséges esetekben. Aki eddig nem olvasta volna, most ismét nagyon aktuális.

Úgy néz ki azonban, hogy az okos szerződések átvizsgálására készült egy eszköz, így nem kell mindegyikhez kirendelni a könyvből Dr. Susan Calvin robotpszichológust. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zurich) kutatóinak egy csoportja olyan szoftvert adott ki, amely programhibákra, potenciális problémákra és kihasználható gyengeségekre vadászva nézi át a szerződéseket. A csapat annyira biztos az ötletében, hogy Chain Security néven már céget is alapítottak rá. Úgy gondolják, hogy a komoly ICO-t tervezőknek és a programozóknak hasznára lehet a tudásuk egy-egy token kibocsátás előtt.

irobot

A legkomolyabb technológiai kihívás egy megbízható biztonsági vizsgálómodul tervezése közben, hogy az összes sebezhetőségi módot fel tudjuk fedezni. Ilyenből akár a világegyetem atomjainál is több lehet

mondta a Techcrunchnak Dr. Petar Tsankov, a csoport egyik tagja. A szakember szerint az eddigi ellenőrzőeszközök nem törekedtek a teljesség látszatára sem, csak a problémák egy-egy kategóriáját keresték. Emiatt viszont a sebezhetőségek kétharmadának a felderítésére nem voltak alkalmasak a jelenlegi eszközök.

A most kiadott vizsgálómodul béta verziója elérhető a csapat honlapján. A cég pedig már kész, hogy hasznot is húzzanak belőle. ICO viszont nem lesz, saját zsebből finanszírozták a cégalapítást, nem akarnak külső tőkét bevonni egyelőre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?