Mindenkivel megesik, hogy évekig nem fizet adót és a hatóság 163 millió forintra bírságolja, majd vizsgálatot indít ellene.


(fotó: Web Summit / CC-BY)

Az FCA pénzügyi szabályozó figyelmének középpontjába került Kristo Käärmann, a Wise alapító-vezérigazgatója. Tavaly már megbírságolta a brit adóhivatal 350 ezer fontra (163 millió forint), mert szándékosan késett az adójának a megfizetésével.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Käärmann némi, divatos késéssel nyújtotta be a 2017-2018-as adóbevallását. Ebben az ügyben a Wise is vizsgálódott külső jogi tanácsadók bevonásával. Ennek az eredményét megosztották őfelsége adóhatóságával.

A jelentés azonban nem akadályozta meg abban az adóhatóságot, hogy saját vizsgálatot folytasson. Ez vette kezdetét most, amire válaszul a Wise aggodalomnak is olvasható mondatokkal reagált. A nyilatkozat szerint az igazgatótanács nagyon komolyan veszi az ügyet, de támogatják egyelőre a vezérigazgatót abban, hogy a helyén maradjon. Sőt, már múlt évben utasították, hogy adótanácsadói segítséggel oldja meg a helyzetet, amibe belenavigálta magát.

A hír hatására a Wise részvényárfolyama három százalékot csökkent.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?