Cseten elérhető banki mesterséges intelligenciát és pár perc alatt hitelt biztosító appot díjaztak a CIB startupversenyén.

Huszonkét csapat, száznál is több ember versenyzett a CIB bank által szervezett hackatonon szombaton és vasárnap. Az esemény nem csak azoknak volt izgalmas, akik végül elvitték az első három helyezett között szétosztott négy és félmillió forintot. Tanulságos volt azt is megnézni, hogy hasonló ötleteket mennyire más módon tudnak prezentálni az egyes csapatok.

cib novathon
Egész napos gondolkodás és éjszakába nyúló munka volt az ötletek mögött
(fotó: CIB)

De kezdjük a győztesekkel! A Letucci nevű csapat Sophia nevű mobilon futó asszisztens programja lett az első helyezett, ami azt jelenti, hogy két nap tervezgetésért cserébe hárommillió forintot vihetett haza a csapat. A Sophiát úgy tervezték, hogy a jövő bankjának egyik felhasználó felülete legyen. A programmal chaten lehet majd intézni a legtöbb banki műveletet, ideértve a számlanyitást is. És hogy legyen benne valami újszerű is, a csevegőrobot banki ajánlatokat, beváltható kuponokat is szórhat ki a felhasznlók között. Ha pedig úgyis egy olyan alkalmazáson áramlik kereszül a pénzünk, ami érti az emberi nyelvet, és képes megismerni a felhasználót, akár figyelheti is, hogy milyen pénzügyi döntéseket hozunk.

Thank you all who participated at… – Novathon #withCIB | Facebook

Thank you all who participated at Novathon #withCIB! Your creativity and determination amazed us beyond borders! Congratulations to the three winners from CIB Bank and Intesa Sanpaolo!

A második – egymillió forintos díjjal járó – helyet a Credibits nevű áruhitel megoldás kapta. A csapat egy olyan appot vázolt fel, amely a felhasználó közösségi profiljait, professzionális hálózatát feltérképezve képes hitelminősítésre. A gépi tanulásra alapozott szoftver a hetekig-hónapokig tartó folyamatot percekre rövidítené le.

Pitches in progress. Fingers crossed for the #teams! Amaze the jury with your #fintech #ideas! #novathonwithcib

See this Instagram photo by @novathonwithcib * 14 likes

Az ötszázezer forintos díjat begyűjtő harmadik helyezett érkezett a leghagyományosabb ötletel. Ők a bankoknál összegyűlő vásárlási és felhasználói szokásokra vonatkozó adatokat használnák fel kereskedelmi partnerségekben. A csapat szerint kuponokat, a felhasználó közelében lévő üzletekben beváltható kedvezményeket lehetne úgy ajánlani, hogy mindhárom fél (a bank, a kereskedő és a vásárló is) nyertesnek érezhesse magát. Az utóbbiban nehéz hinni, a Bluetooth-on kiszórt kuponok már egyszer megbuktak a piacon, igaz, azok nem tudták, hogy a bolt előtt elhaladó vásárló mire vágyik.

Some of our winners are really excited to cash out! Thanks for the great capture @richardfulop_!

See this Instagram photo by @novathonwithcib * 15 likes

És hogy mi volt még?

Legalább öt csapat gondolta úgy, hogy a legfontosabb, megoldásra váró probléma a kisebb összegek gyors átküldése. Volt csak androidos készülékeken működő, a telefonok összeérintését igénylő próbálkozás. Korábban egy amerikai cég a fájlküldést próbálta így megvalósítani, de felvásárolta őket a Google, és eltűnt a szoftver. Mások az egyszerűbb megoldásokat kedvelik, és smsben dobtak volna át pénzt, amit bármelyik bankautomatából ki lehet venni.

Legalább két-három csapat gondolta úgy, hogy a hűségkártyák és a takarékosság az a terület, ahol valamit alkotniuk kell. Van aki két nap alatt feltalálta a vásárlós szelfit. Ugyanők Facebookon is meg akarták osztani a vásárlásokat, hogy a barátaink eldönthessék, marhaságra költöttünk-e. Az adatok gyűjtése és eladása is központi elem volt, csak egy vitában került elő, hogy az ügyfelek digitális magánszférájának tiszteletben tartása is fontos.

Összességében az látszott, hogy mindenki nagyon felkészült a trendekből. Mindegyik ötletben volt gépi tanulás, mesterséges intelligencia, mobilapp. A többség meggyőzen beszélt a megváltozott vásárlási és bankolási szokásokkal rendelkező y-generációs tömegekről. Tulajdonképpen jó tudni, hogy Kelet-Európában akadnak jó pénzügyi startup ötletek akkor, amikor a kontinens épp új pénzügyi központ után nézelődik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?