Attól, hogy a bankokat több száz éve kitalálták, lehet banki startupot építeni. A Number26 annyira jól csinálja ezt, hogy most kapott újabb 40 millió dollárnyi befektetést.

Attól, hogy a bankokat több száz éve kitalálták, lehet banki startupot építeni. A Number26-nek hirdetnie sem kell szinte magát, az ügyfelek egymásnak ajánlják az új típusú bankot.

A nyolc perces regisztráció végén ilyen felületet kapnak a Number26 ügyfelei
Azt említettük, hogy nyolc perc alatt lehet számlát nyitni náluk?
(fotó: Number26)

Az y-generációt megcélzó Number26-nek jelenleg 200 ezer ügyfele van, de a tervei szerint Európa fontos lakossági bankjai közé akar tartozni – írja a TechCrunch. Az alap, MasterCard bankkártyát is tartalmazó számla ingyenes, a bank appja tökéletesre van csiszolva, a szolgáltatások pedig a nap huszonnégy órájában elérhetők, akár éjszaka is el lehet küldeni – és nem csak rögzíteni – egy utalást. És mindezek ellenére még pénzt is termel.

A cég szoftverében olyan funkciók is egy-két kattintásra vannak, amiért máshol a telefonos ügyfélszolgálatot kell hívni. Például bankkártya funkcióit a neten lehet beállítani. Az ügyfelek kérhetnek sms értesítést a megadott összeget meghaladó tranzakciókról, letilthatják az online vásárlásokat, külföldi pénzfelvételt vagy a bankautomaták használatát. És amilyen egyszerűen kikapcsolták ezeket a funkciókat, olyan egyszerűen engedélyezhetik újra azokat.

Így fogják meg az y-generációt

A millenniumi generáció számára kiemelten fontos utazási kiegészítő szolgáltatásokat egyelőre nem kínál a Number26. Van viszont egy olyan előnye, ami miatt mégis a sokat utazók kedvében tud járni: a külföldi készpénz felvételnél a MasterCard valutaárfolyamával kalkulálnak, külön tranzakciós díjat pedig nem számítanak fel.

A jövő bankfiókja a mobilunk képernyője
A jövő bankfiókja a mobilunk képernyője
(fotó: Number26)

A Number26 legnagyobb trükkje, hogy jelenleg még nem is teljesen bank. Banki licenccel csak a cég partnere, a Wirecard pénzügyi szolgáltatócég rendelkezik. Problémákkal még így is szembesül a cég: idén júniusban közel négyszáz olyan számlát zártak be, amelyeket gyanújuk szerint az ingyenes készpénzfelvételre épített csalásra használtak.

Az év második felében agresszíven fogunk terjeszkedni az európai országokban.

– mondta a Techcrunchnak Valentin Stalf, a cég társalapítója. A negyvenmillió dollárt a Number26 a szolgáltatások bővítésére használhatja fel. Befektetési, takarékossági és biztosítási területen dolgozó partnereket folyamatosan keresnek, lehetőleg olyanokat, amelyek több európai országban szolgáltatnak.

Hiszünk abban, hogy a jövő bankja sokkal inkább az ügyfélhez fűződő viszonyon és a mobil élményen múlik, mint a számviteli mérleg hosszán.

Miért éri ez meg?

A Number26 három csatornán keresztül jut pénzhez. Először a MasterCard kártyákkal végrehajtott vásárlások díjából részesedik, bár az összeg oroszlánrésze a kártyatársaságé. A második bevételi forrása a folyószámlahitelek kamatjából fakad. Végül pedig a befektetési és biztosítási partnerekkel kötött bevételmegosztási megoldások hozhatnak még pénzt a konyhára.

A divatos új bank előnye, hogy nem kell sokat költenie az új ügyfelek megszerzésére. A Number26-ot többnyire egymásnak ajánlják az emberek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?