Előfizetős modellen dolgozik a fenntartható, cserélhető alkatrészekből összeszerelt Fairphone nevű gyártó.

(Fotó: Fairphone)

A Fairphone eddig is egyedül volt a piacon azzal, hogy tuningolható mobiltelefont kínált. A készülékei árban a csúcstelefonokkal versenyeztek, cserében a gyártó azt mondta, hogy aki nagyobb felbontású kamerát vagy komolyabb méretű akkut akar, az a cégtől megveheti az alkatrészeket és otthon egy csavarhúzóval beszerelheti a mobiljába.

A moduláris kütyüvel átlagosan öt éve próbálkozik meg egy-egy gyártó. Az eddigiek felsültek vele, de a Fairphone nem szerénykedett az ár megszabásával. Nem nyújtózkodott tovább, mint ameddig a takarója ér. És még a fenntartható, csere helyett tuningolható kütyükre vágyó korszellemet is eltalálta.

A cég új ötlete, hogy a drága telefont adhatná előfizetésként is – írja a Verge. Egyszeri, százezer forint felettö összeg helyett havi 21 euróért kínálja a Fairphone 4 modelljét. Az akció egyelőre csak Hollandiában érhető el, de ha beválik, akkor egész Európára kiterjesztik. Az első évben az előfizetés 21 dollárba kerül, ha a vásárló egy Fairphone 4-est kér. A második évben, ha semmilyen szervízre vagy alkatrészcserére nem volt szükség, akkor 2 dollárral olcsóbbá válik a havi előfizetés. A második évben a kedvezmény négy euró, a harmadikban, ha még mindig bírja a telefon, már nyolc euróval kevesebb a díj.

Az előfizetés végén nem lesz a felhasználó tulajdona a készülék, ebben különbözik a modell egy hagyományos részletfizetéstől. Ellenben így egy hálózatfüggetlen mobilt kapnak, akik a Fairphone-t választják. Végül pedig lényeges különbség az is, hogy 90 euró kaució kifizetésével lehet aktiválni az előfizetést.

A Verge számításai szerint három év alatt fizeti ki az ember egy Fairphone 4 árát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?