Évekig kerülte a sajtót, de mostanra rájött az N26, hogy a problémáit nem szabad letagadnia. A biztonság kedvéért pár kérdésben azért még megpróbálta szépíteni a valóságot a cég vezetője.

(Fotó: N26)
(fotó: Final)

Rendhagyó módon interjút adott a Sifted európai startupügyi oldalnak Valentin Stalf, az N26 német neobank alapítója és vezérigazgatója. A fintech mostanában azzal került be a hírekbe, hogy kivonult több olyan piacról, ahová nagy erőkkel próbált betörni, illetve hogy szivárognak el az alkalmazottai.

„Erős vezetői csapatunk van mostanra, de ahhoz, hogy ide elérjünk azt is jelentette, hogy az emberek közben zúgolódtak” – mondta Stalf arra válaszolva, miért cserélődnek annyira gyakran az alkalmazottak a cégnél. „Ez része a játéknak, az N26 nem való mindenkinek” – magyarázta tovább a vezérigazgató.

Az N26 eddig kerülte a sajtót, ami viszont érdeklődött a 9 milliárd dollárra értékelt neobank iránt. Különösen, amióta a cég értéke megelőzte a német Commerzbankot is.

Stalf a Money2020 konferencián törte meg a jeget, és állt szóba a sajtóval. Azt mondta, hogy az 1500 fős céget legalább kétszáz emberrel akarják bővíteni az év végéig. Ez meglepő kijelentés ahhoz képest, hogy a legtöbb fintech a válságra készülve inkább leépítéseket jelent be. Igaz, persze az N26-nál ötezerrel kevesebb ember dolgozik, mint a Coinbase-nél például.

A cég fizikai terjeszkedést nem tervez egyelőre. Az újonnan felvettek az eddigi nyolc iroda valamelyikéhez fognak tartozni. Az Egyesült Királyságba vagy Amerikába nem próbálnak visszatérni, hanem az európai országokban akarják megszilárdítani a pozícióikat. Legközelebb akkor kísérlik meg a terjeszkedést, ha 15-20 százalékos piaci részesedésük lesz Európában.

Első körben a befektetési és a megtakarítási termékek körét akarják bővíteni. Emellett a Sifted kérdésére a kriptópiac bezuhanásának közepén Stalf azt is elárulta, hogy heteken belül élesedik a kriptós befektetési termékük is. „Úgy gondolom, hogy a kriptó csak egy újabb befektetési forma. Ha azzal kereskedsz a platformunkon, akkor nem férsz hozzá a blockchainhez – így pedig például büntetendő cselekedeteket sem hajthatsz végre” – mondta a vezető. Ebből azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a Revoluthoz hasonlóan az N26 is csak egy, a kriptovaluták árát követő pénzügyi terméket állít elő, nem a valós kriptó vásárlására ad lehetőséget. A befektetések kockázatosságát tekintve a kettő egyébként nem különbözik egymástól.

Stalf arról is beszélt, hogy az elszivárgó munkaerő miatt a cég női vezetők nélkül maradt, és ez rossz fényben tünteti fel a céget, ezen dolgozniuk kell. Illetve a koronavírus alatt bevezetett létszámstopra fogta, hogy a cégen belüli hangulat nem túl jó. Hasonlóan elkerülte azt is, hogy a különböző szabályozóktól kapott bírságoknak mi az oka. Jellemzően a pénzmosás elleni szabályok be nem tartása miatt kapták ezeket. Stalf szerint azonban a szabályozó edukációja és a párbeszéd hiánya a fő ok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?