Nem a kinin tartalmú üdítőről, hanem a Fülöp-szigetek legújabb neobankjáról van szó. Egy olyan piacon akarnak elindulni, ahol az emberek kétharmada nem rendelkezik számlával.

Ez például egy gin-tonik. Szigorúan nem erről van szó! (Fotó: Bethany Khan CC-BY-ND)

Furcsa ország a Fülöp-szigetek, bizonyos tekintetben olyan, mint egy csúcsra járatott Amerika. Több a rendőri erőszak, de nőnek ki a földből a felhőkarcolók is. Itt működik az egyik legújabb érdekes nevű neobank, a Tonik.

A Tonik Financialt két éve indították, és most jutott először jelentős befektetéshez. 21 millió dollárt kaptak arra, hogy elkezdhessék szeptemberre a terjeszkedést a délkelet-ázsiai piacon. Eddig a cég hatmillió dollárnyi, az Insigniától és a Credence-től kapott magvető befektetésből működött.

A befektetői optimizmust az indokolja, hogy a neobank megkapta a fülöp-szigeteki banki licencet. Ezzel az ország 140 milliárd dollárosra becsült megtakarítás piacán már biztosan labdába rúghat. Emellett a cég alapítója, Greg Krasnov, további 100 milliárd dollárosra becsüli a fedezet nélküli gyorshitelezési piacot, amelyre szintén megpróbál bejutni a Tonik.

Krasnov szerint a koronavírust is az előnyükre tudják fordítani. A járvány időszaka alatt az emberek rájöttek, hogy fontos megtakarításokkal rendelkezni és lényeges, hogy a bank kifogástalan digitális szolgáltatásokat nyújtson. Ez a Fülöp-szigetekre is igaz, véli az alapító, ahol a lakosság hetven százaléka nem rendelkezik bankszámlával.

A bankolatlanok kiszolgálását több startup is célul tűzte ki. Azonban a TechCrunch szerint ennél is népszerűbb a KKV neobanok indítása a régióban. A lakosság kiszolgálása kevésbé tűnik kifizetődőnek egyelőre. Ezért is érdekes, hogyan teljesít majd a Tonik ezen a területen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?