Minden szakmának jót tesz, ha a tagjai összefutnak néha. Az ötödik budapesti fintech meetupon szó volt rugalmas és merev bankokról, olyan emberekről, akiket a mobiljuk tanít meg spórolni, és arról is,

Minden szakmának jót tesz, ha a tagjai összefutnak néha. Az ötödik budapesti fintech meetupon szó volt rugalmas és merev bankokról, olyan emberekről, akiket a mobiljuk tanít meg spórolni, és arról is, hogy Darth Vader bankár-e vagy fintech vállalkozó.

jedi
A képen nem egy bankár látható, még csak nem is fintech startupper
(fotó: Caleb Wagoner / Flickr CC-BY)

Mi akkor most barátok vagyunk vagy vetélytársak? Senki nem mondta ki, de a kérdés kicsit ott függött a levegőben az ötödik alkalommal megrendezett Fintech@Budapest meetupon. A hazai fintech szféra kicsinek tűnik ahhoz, hogy a cégek egymás konkurensei legyenek, inkább a piaccal kellene elhitetniük, hogy a jövő nem a bankfiókban való sorban állásról szól. Arra mégis volt példa, hogy egy előadó kérte, hogy ne fotózzák a diáit. Nagy titkolózás azonban nem volt a rendezvényen.

Elsőként Nyéki Zsolthoz, a Simple-t fejlesztő OTP Mobile vezérhelyetteséhez került a mikrofon, aki arról beszélt, hogy durvábban vagyunk mobilfüggők, mint valaha gondoltuk volna. Egy otthon hagyott mobil hiánya 15 perc után tűnik fel, ugyanez a tárca esetében – ha nem kell metróznunk – két órára rúg. A Simple fejlesztését ennek a figyelembevételével indították el, illetve azzal az alapvetéssel, hogy nem csak az anyavállalat, az OTP Bank ügyfeleit akarják elérni. Mára közelítenek a 150 ezer felhasználóhoz, az appban pedig az autópálya-matricától a színházjegyig számos terméket lehet venni. Növekedni viszont van hová, a felhasználók 74 százaléka például férfi és ötven százalékuk budapesti.

Grünzweig Tamás a két nagy magyar fintech sikertörténet egyikét képviselte a meetupon. A banki szolgáltatásokat és felületeket modernné és felhasználóbaráttá alakító IND Groupot 2014-ben vásárolta fel a Misys nevű banki megoldásszolgáltató. A cég ma Misys Digital Channels néven Budapesten találja ki, hogy milyen felületeken kommunikáljon a jövő bankja. Grünzveig szerint a bankok és a fintech viszonya bonyolultabb annál, hogy Star Wars analógiákkal le lehessen írni. A bankok sem olyanok, mint Darth Vader, de a fintech cégek sem jedi lovagok. Az egyik félnek az a dolga, hogy bizalmat ébresszen, ami a kockázati tőkével kitömött, tízből kilenc alkalommal bebukó startupok korában nagy feladat. De a bankok sem várhatnak, modernebb arcot kell mutatniuk: ezzel foglalkoznak ők a Misys Digital Channelsnél.

Grünzweig legfontosabb mondata az volt, amelyben elmagyarázta, hogyan találnak problémákat. Egy jó problémának egyszerre kell zavarónak lennie az ügyfél számára, mérhetőnek lennie, és nem árt, ha a megoldásával pénzt is lehet keresni. Ha ez a három adott, egymást követő gyors prototípusok építésével kezdik keresni a megoldást.

A bankból kiépülő és a banki informatikába beépülő két cég után akadt egy igazi külsős is, a Wyze nevű startup. Gémes Tamás alapító arról beszélt, hogy amerikai tanulmányai alatt megszokta, hogy a Mint nevű személyi pénzügyi szolgáltatás segít neki spórolni. Hazatérve azonban hasonlót sem talált – részben azért, mert a banki rendszereknek egyelőre nem kínálnak lehetőséget arra, hogy külső programozók szoftverei a felhasználó azonosítása után csatlakozhassanak a rendszerhez és számlainformációkat tölthessenek le. (Az ilyen publikus hozzáférési lehetőséget hívják API-nak, azaz alkalmazásprogramozási interfésznek, még sok szó lesz róla.) A Wyze egyelőre négy bank webes felületéről tud adatokat kimásolgatni, csoportosítani, majd a folyamat végén megmondani, mennyit vertünk el szórakozásra, mit evett meg a rezsi és mi az az összeg, amit akár hónap elején is elrakhattunk volna. Gémes azt várja, hogy a szoftver olyan embereket is megtanít félrerakni, akik korábban erre képtelenek voltak.

A Fintech@Budapestnek az Ingatlan.com Déli pályaudvar melletti irodája ad otthont. Az időzítés egyelőre rendszertelen, legcélszerűbb a meetup.com rendszerében regisztrálni az értesítésekre. A következő, előreláthatólag június végi alkalommal a whitelabel banki megoldásokról lesz szó Oszkó Péterrel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?