A brit Monzo neobank olyan lépésre szánta el magát, amit még nem láttunk banktól. Egy igazi barkácsolós netes szolgáltatásba kötötte be a funkcióit.

A brit Monzo neobank olyan lépésre szánta el magát, amit még nem láttunk banktól. Egy igazi barkácsolós netes szolgáltatásba kötötte be a funkcióit.

ifttt

Az API-alapú banki megoldások alatt többnyire azt értjük, hogy két pénzügyi jellegű cég szolgáltatásait össze lehet kötni. Remek magyar példa az Autokassza, amely a Magnet banknál vezetett vállalati számlákat és a Számlázz.hu szolgáltatásával. Ha egy számlát kifzetnek, a rendszer teljesítettnek jelöli a számlázó alkalmazásban is. Ilyen egy jó fintech megoldás: olyan munkát végez el, ami automatizálható, végülis erre találtuk fel a számítógépeket. (Meg kódtörésre és tüzérségi táblázatok számítására, de ez most mellékszál.)

monzo

A Monzo most nem egy másik pénzügyi szolgáltatót engedett be a platformjára, hanem az IFTTT nevű, feladatok automatizálására szolgáló oldalt. Az IFTTT – a neve az If This Than That receptet rejti – önmagában is érdekes lenne. A lap egy majdnem bármit, majdnem bármivel összekötő kulimásznak indult. Olyannak, ahol egy-két bejelentkezés után be lehetett állítani, hogy ha egy címkével új fotót töltenek fel az Instagramra, akkor gyorsan mentse el. Ahogy az internetes szolgáltatások bezárkóztak, úgy vált egyre szürkébbé az IFTTT. A lap azzal próbálta megőrizni a relevanciáját, hogy különböző okosotthon eszközöket is megtanult kezelni. Az IFTTT másik nagy ötlete a mobilos do gomb volt. Ezt az okostelefonra lehet feltelepíteni, és különböző előre beállított akciókat lehet vele elindítani.

Az oldalon már most lehet listázni, hogy milyen akciókat tesz lehetővé a Monzo integráció. Egyelőre a neobank inkább csak a kötelező gyakorlatokat végezte el. Olyanokat lehet összerakni, hogy ha kávét veszünk a kártyánkkal, akkor két órán belül szóljon a mobil, hogy igyunk vizet a kiszáradás ellen. Illetve össze lehet drótozni egy aprógyűjtős funkciót is az előre megadott építőelemek segítségével. Egy kicsit hasznosabb már az az akció, ami az összes digitális blokkunkat lementi a Dropboxba vagy betáplálja egy költéskövető alkalmazásba.

iss

Igazán érdekessé azonban attól válik majd a kísérlet, amikor a felhasználók elkezdenek saját akciókat létrehozni. Elvben már most is meg lehet csinálni egy olyan akciót, ami mindig félrerak egy centet, ha elrepül a fejünk felett a Nemzetközi Űrállomás. Lenne értelme? Nem. De mennyire menő, hogy ilyen hülyeségeket is össze lehet rakni, ha kedvünk tartja.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?