Kína mérges, az Ant Financial megrendül. A legnagyobb ázsiai fintech cég technológiai szolgáltatóvá akar válni, hogy elkerülje a kormány rosszallását.

Kína mérges, az Ant Financial megrendül. A legnagyobb ázsiai fintech cég technológiai szolgáltatóvá akar válni, hogy elkerülje a kormány rosszallását.

 (Forrás: Ant Financial)
(Forrás: Ant Financial)

Nagy fordulóra készül az Ant Financial. Az Alibaba csoport 450 milliónál is több ügyefelet kezelő fintech cége technológiai szolgáltatócéggé formálja magát. Az ok egyszerű: a pekingi kormány ferde szemmel kezdett nézni a pénzügyi kockázattal járó üzletágakra – írja a CNBC.

A folyamat éveken keresztül tart majd, egyre gyorsuló ütemben. A CNBC forrásai szerint a mikrohitelezés, a hitelminősítés, a vagyonmenedzsment és a fizetési ipar szorosabb kormányzati szabályozása miatt keres szabadabb piacot az Ant. Az Alibabáról 2014-ben leválasztott, akkor leginkább fizetéssel foglalkozó cég a készpénzmentesség elérésének egyik legfontosabb eszköze. Hatása talán csak a WeChat chatprogramhoz mérhető, amely többek között egyszerű pénzküldést is tartalmaz.

A Jack Ma vezette cég azt tűzte ki célul, hogy öt éven belül az Ant bevételeinek 65 százaléka technológiai szolgáltatásokból származzon. A becslések szerint 2017-ben csupán a bevételek durván egyharmada érkezett erről a területről. A pénzügyi üzletág 11 százalékos profithányadát hat százalékra tervezi csökkenteni a cég, a fizetési szolgáltatásokból eddig beáramló 54 százalék pedig 28 százalékra kell süllyedjen. A fenti átstrukturálás mellett pedig évi negyven százalékos bevételnövekedést is megcélzott a cég.

Nagy valószínűleg nem kell félteni az Ant Financialt. Jack Ma, az Alibaba csoport feje az ország egyik legláthatóbb, ikonikus üzletembere. Ugyanakkor jel az, hogy a kínai nemzeti bank az Ant Financialt találta az egyik olyan cégnek, amelyre szigorúbb szabályozás vonatkozik. A CNBC forrásai szerint ahhoz képest túl nagyra nőtt az Ant, hogy nem bank és nem állami tulajdon. A lap szerint a cég által működtetett Sesame Credit is beszüntette a működését, pedig ez volt az a hitelminősítő, amely társas viselkedést, az elvárt normákhoz való igazodást is vizsgálta, ezáltal pedig része volt Kína legnagyobb társadalmi kísérletének.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?