A Medici család kései sarja Puerto Ricóban alapított új bankot, ami a nemzetközi pénzmozgást blockchainen akarja megoldani. Ez a történelem harmadik Medici Bankja, az előző kettő csődbe ment.


Vannak nevek, amelyek egyszerűen jobban csengenek bizonyos üzletágakban. Például Toyodaként autós céget üzemeltetni vagy Waltonként kereskedelmi céget indítani egy kicsit talán egyszerűbb, mint bármilyen más családnévvel. Ezt próbálja felhasználni egy kriptóbarát neobank, amelyet egy nemesi rangot is viselő ismert olasz bankárcsalád leszármazottja, Lorenzo de’ Medici herceg alapított.

Akinek a kezében most megállt a kávéspohár, hogy hülyeséget írunk, met Lorenzo de’ Medici 1492-ben, az újvilág felfedezésének évében elhunyt, nyugodtan kávézzon tovább. Igaz, hogy Firenze közel teljhatalmú ura, a reneszánsz művészetek támogatója több mint ötszáz éve halott. (A város élén Pietro de’ Medici követte, aki a történészektől a Szerencsétlen melléknevet kapta, és aki elveszítette Firenzét.)

A mostani bankalapító Lorenzo viszont a család egy jóval fiatalabb sarja. Divatos arisztokrata, szeret interjúkat adni a családi hagyományról, és úgy gondolja, hogy a blockchain segíthet a nemzetközi cégek és tehetős ügyfelek számára minimalizálni a nemzetközi tranzakciók díjait. Már ebből az ötletből is látszik, hogy az új Medici Bankot nem az y- vagy a z-generáció számára vagy a zsebpénzüket digitálisan költő tinikre gondolva alapították. Ha valami, akkor a csúcsgazdagok Transferwise-a akar lenni.

Csak a család stimmel, a bank nem

A sztorit néhány kriptós oldalon úgy is lehet olvasni, hogy ez minden idők legnagyobb modernizációs projektje. Az 1397-ben alapított Medici Bank most blockchainre áll át. Sajnos a történet ennyire nem kerek. A Medici bankház 1499-ben megszűnt, nagyrészt amiatt, hogy a várost irányító család többet költött, mint amit megengedhetett volna magának, a pénzintézet élére teljesen alkalmatlan emberek kerültek, végül pedig VIII. Károly francia király megszállta Olaszországot. A megszorongatott Pietro di Lorenzo de’ Medici pedig a két krízis közül a bankét tartotta egyszerűbben megoldhatónak. Csődöt jelentett és a Medici Bank fennmaradó vagyonából a hitelezőket kártalanította. A sors iróniája, hogy mire ez végbement addigra Károly is meghalt, de a franciák olaszországi próbálkozásai még az 1500-as évek közepéig folytatódtak.

A mostani, a blockchainnel kacérkodó Medici Bank egy kicsit újabb szerzet. Eleve nem Olaszországban alapították, hanem a földrajzilag némiképp távolabb eső Puerto Ricóban.

Az új bank nem összekeverendő azzal a Bank Medici AG-vel sem, amelyek 1994-ben alapított Sonja Kohn, és amelynek legnagyobb intézményi befektetője a Bank Austria Creditanstalt volt. Ez 2009-ben szűnt meg, miután Bernard Madoff piramisjátékára fény derült. Az alapító és bank ellen azóta is folyik a nyomozás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?