Megvizsgálta az európai startup piacot az Idinvest Partners, majd ki is adta egy csinos tanulmányban, hogy mire jutott. Az európai fintech szektornak például nincs oka panaszra.

Forrás: Monito / Flickr CC-BY

Az elmúlt öt évben az európai pénzügyi startupok a 663 millió eurós évi befektetéstől eljutottak a 4,7 milliárd eurónyi évi tőkebevonásig – írja az Idinvest blogja. Ezzel a fintech szektor a legnagyobb az európai startup szegmensek közül. Valamint a világ fintech befektetéseinek durván negyede Európában köt ki.

Az Idinvest tanulmányában három olyan alkategóriát említenek, amelyek különösen erősek. Ezek:

  • neobankok (Revolut, N26, Monzo)
  • PFM appok (Lydia, Cleo, Bankin’, Finanzguru)
  • API-cégek (Plaid, Tink, Truelayer)

Ezek közül az API-cégek az open banking terjedéséből húznak hasznot. A másik két kategória szereplői pedig arra utaznak, hogy ők legyenek közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel a hagyományos bankok vagy más pénzügyi szereplők helyett.

A befektetőcég szerint érdemes figyelni még a hagyományosnál jobb felhasználói élményt kínáló tőzsde appokra (TradeRepublic vagy Freetrade). Illetve a hitelstartupokat tartják még érdekesnek, amelyek a középosztálybeli és attól alacsonyabb státuszú ügyfeleknek tudnak olcsó áruhitelt biztosítani. Emellett a szűk vertikumokra (tinik, a haknigazdaság dolgozói vagy éppen szabadúszók) célzó fintechek is népszerűek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?