A világ konténerforgalmának fele már a Maersk és az IBM által épített TradeLens platformon zajlik.

(Fotó: tsuna72 / Flickr CC-BY)
(fotó: tsuna72 / Flickr CC-BY)

Az IBM és a Maersk szállítmányozási megacég tavaly jelentette be, hogy TradeLens néven blockchain alapú logisztikai rendszert indítanak. A TradeLens nagy érdeklődést váltott ki, mert a Maersk elég jelentős szereplő a logisztikai piacon ahhoz, hogy végig tudjon vinni egy ilyen fejlesztést. A logisztikai iparban pedig elég sok papír alapú folyamat van, illetve egymással nem kompatibilis számítógépes rendszerek, amelyek együttműködésén van optimalizálnivaló.

Ugyanakkor kezdetben több szállítmányozó cég idegenkedett annak a gondolatától, hogy az adatait a versenytársuk platformját használva kezdjék kezelni. Az, hogy most a CMA CGM és az MSC Mediterranean Shipping is bejelentette, hogy TradeLenst fogják használni ki lehet jelenteni, hogy a jég megtört. A két új céggel és a korábban csatlakozott szereplőkkel együtt a konténeres szállítmányozás fele már a TradeLensen keresztül bonyolódik.

A konténeres szállítmányozás folyamatát nem először próbálták digitalizálni. Az ipar régen tudja, hogy egy-egy konténer auditálásához szükséges papírmunka heteket vesz igénybe, és azt sem könnyű kideríten, hogy egy konténer milyen hatóság vizsgálata miatt rekedt meg. A TradeLens azt ígéri, hogy a hatóságok a folyamat minden lépcsőjét figyelhetik, az ellátási lánc cégei azonban csak a rájuk tartozó adatokhoz férhetnek hozzá.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá 2 hozzászólás

  1. Container Switch to Blockchain – Fintechradar.hu 2019.05.31

    […] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Source link […]

  2. Blockchainre költözik a konténeres szállítás – Fintechradar.hu 2019.05.31

    […] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Source link […]

Vélemény, hozzászólás?