Az Aspiration azoknak nyújt pénzügyi szolgáltatásokat, akik költeni ugyan akarnak, de közben mégis tennének a bolygóért.

(Fotó: Aspiration)

Az egyik nagy fintech fókuszterület, amire rendkívüli mennyiségű startupot hoztak létre, a költések figyelése és ehhez kötődő elemzések készítése, tanácsadás. Hasznos rájönni arra, hogy mennyit költ az ember olyasmikre, amiken akár spórolhatna is. Van azonban ennek a területnek egy másik megközelítése is.

A négy éve elindult Aspiration a közelmúltban kapott 153 millió dolláros növekedésre fordítható tőkét. Célja, hogy tudatosabb fogyasztáshoz és fenntarthatóbb élethez segítse az ügyfeleit.

A cég befektetési tanácsadást nyújt, különböző fenntartható, a világot nem „rongáló” cégekből álló portfóliókat állít össze ügyfeleinek. (Ebben hasonlít a magyar BlueOpes-hoz.) Emellett vannak banki szogáltatásai is. Az Aspiration összesített Impact Measurement Score nevű értéke pedig azt mutatja, hogy az ügyfelek vásárlásai, befektetései mennyire zöldek valójában. Hasonló elveken működik a cég nyugdíj célú takarékszámlája is.

A zöldséget további engedélyezhető funkciókkal lehet növelni. A felkerekítős takarékoskodós módszer, amely számos fintech szolgáltatásnak része, az Aspiration rendszerében nem a tartalékképzést szolgálja, hanem fák ültetésére felajánlott összeget gyűjt. Akad olyan számlacsomag, amelyhez újrahasznosított, az óceánból kihalászott műanyagszemétből készült betéti kártya jár. Ez a kártya a boltba járás alatt kibocsátott széndioxidot ellentételezéséről is gondoskodik.

A fintech hitelkártyái pedig olyan cégek esetében nyújtanak különösen magas pénzvisszatérítést, amelyek maguk is etikusan és fenntarthatóan működnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?