Bocsánat. Tényleg. De ha egy startupot Kardnak hívnak, akkor az túl sok ahhoz, hogy ne poénkodjunk vele.

E jelben győzni fogsz – azóta sem találtak ki jobb jelmondatot (Fotó: Søren Niedziella CC-BY)

A francia Kard neobank ötlete a tiniket győzi meg, hogy az első számlájukat náluk nyissák meg. „A Z-generációt elfelejtik a hagyományos bankok. A tranzakcióiknak hetven százaléka digitálisan zajlik” – mondta a Techcrunchnak Scott Gordon, a startup társalapítója. Az ebbe a korosztályba tartozók azért is lehetnek láthatatlanok, mert gyakran a szüleik kártyáját kérik kölcsön egy-egy dologra.

A cég a fenti módszerrel szemben rendes bankszámlát és Mastercard betéti kártyát kínál a fiataloknak. A számlával pedig jár némi magánélet is: a szülők pénzt tudnak küldeni a gyerekeiknek, de nem tudják nyomon követni, hogy hogyan és mire költik el azt. Ez pedig, gondoljanak bármit is a tinik szülei, valójában pozitívum.

Ötletszerűen indítható

A Kard a neobankoktól várható módon egyszerű számlanyitási módot kínál. Az appból el lehet végezni a teljes folyamatot. Az ügyfélazonosításhoz pedig majd a számlatulajdonos iratairól kell fényképet küldeni. Innentől viszont be lehet lakni a netbankot, egy kattintással engedélyezni vagy tiltani a kártyát, pénzt küldeni bankon belül, beállítani megtakarítási célokat vagy támogatni nonprofitokat. A fenti funkciók egyike sem újdonság vagy innováció, viszont ezek nélkül banki appot indítani nem szabad.

A Kard lenyúlta ráadásul a Venmo leghasznosabb funkcióját, nyújt lehetőséget arra, hogy egy számlát appon belül dobáljanak szét a barátok.

A neobank 3,4 millió dollárból gazdálkodik jelenleg. Előnye, hogy nem kell bankváltásra biztatnia embereket. Elég, ha a tiniket meggyőzi, hogy hozzá seregeljenek. Minél több ügyfelet gyűjt össze, annál erősebb lesz a hálózati hatása ráadásul.

Közjáték

Franciául a kard sabre vagy épée. Az utóbbi, ha sportról van szó, akkor a párbajtőrnek a neve is. De ha Damoklész kardjáról beszélnek az sem sabre. Alexander Dumas A három testőrében az idősb D’Artagan így bocsátja útra a fiát Párizsba:

Sur quoi, M. d’Artagnan père ceignit à son fils sa propre épée, l’embrassa tendrement sur les deux joues et lui donna sa bénédiction.

Ami magyarul így hangzik

Azzal D’Artagnan úr fia derekára kötötte saját kardját, gyöngéden megcsókolta mindkét felől, és ráadta atyai áldását.

Ez egyáltalán nem függ össze a Z-generációsokat kiszolgálni vágyó neobanktól, de ha egy olyan, a kora ellenére még mindig rém szórakoztató szövegről lehet írni, mint A három testőr, akkor meg kell tenni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?