Nem csak a koronavírus miatt veszített sokat a Vision Fund értéke. A vakmerő befektető most magyarázkodik.

2013-ban még megkapta a legbátrabb befektető díját Son (Fotó: Financial Times // Flickr CC-BY)

Egókból ritkán van hiány startupos körökben, de a Softbank alapítója és vezetője, Masayosi Son ma olyat mondott, hogy még Elon Musk is megirigyelhetné. Son a SoftBank pénzügyi eredményeit ismertette, és mosakodásra kényszerült. Több nagy befektetésük is bukott, ezért a tavalyi évet 13 milliárd dolláros veszteséggel zárták.

Az összesen 100 milliárd dolláros Vision Fund azt ígérte a befektetőinek, hogy az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokkal és veszélyekkel fog foglalkozni. Ehhez képest a pénz részben olyan cégeknél landolt, mint az Uber vagy a nagy csinnadratta közepette bedőlt WeWork. Pedig sem a taxizás, sem az irodabérlést nem lehet épp nagy kihívásnak és veszélynek hívni. A Vision Fund értéke 18 milliárd dollárt eset eddig.

A befektetőknek tartott telekonferencián Son a Financial Times értesülései szerint arról beszélt, hogy bár érik kritikák a döntéseiért

Jézust is gyakran félreértették és kritizálták.

A lapnak nyilatkozó források szerint arra is kitért Son, hogy a hírneve helyreáll, ha az általa támogatott cégek értéke nő. A cikk azt is megjegyzi, hogy a váratlan megnyilatkozások nem idegenek a vezetőtől, korábban már idézte Yodát is.

A második Vision Fundot a SoftBank a saját pénzéből indítja el.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?