Egy leheletnyivel kevesebb pénz van a Tether számláin, mint amennyit a cég bevallott – írja a Financial Times.


Legutoljára akkor hallottunk a Tether coinról, amikor a New York-i államügyész felfüggesztette a céget, illetve a hozzá kapcsolódó Bitfinex tőzsdét is, mert illegális tevékenységet végzett. A Tether végül 18,6 millió dollár értékben egyezett ki az ügyészi hivatallal.

A cég bűne az volt, hogy elrejtette 850 millió dollárnyi veszteségét a piac elől. Lássuk be, fontos információ, hogy egy cég elveszített-e durván egymilliárd dollárnyi pénzt.

A cég kiadott egy pénzügyi beszámolót arról, hogy milyen eszközök garantálják a tether coinok értékét. Elvben a tether ára a dollárhoz van kötve. Gyakorlatban azonban a készpénz a Tether által kibocsátott valuta 2,9 százaléka mögött van. A maradék 97 százalékértékét minden más pénzügyi eszközben tartott befektetések jelentik. Az ügyészi hivatal egyelőre nem boldog ettől a közléstől. Különösen amiatt, mert korábban a Tether úgy nyilatkozott, hogy száz százalékban a cég dollártartalékai garantálják a valuta értékét.

További problémát okoz, hogy a Tether a Financial Times által megkérdezett szakértők szerint bankként működik, ellenben nem vonatkozik rá a bankokra érvényes szabályozás. Nem tudni, hogy a hitel jellegű eszközök, amelyek a Tether tartalékát adják milyen hitelek, milyen biztosítással rendelkezik, vannak-e mögötte más pénzügyi eszközök. Emiatt a cég likviditását sem lehet megbecsülni.

A Tether egy megnyugató pénzügyi jelentést akart kiadni, de ehelyett egy olyan dokumentumot rakott ki az internetre, amely kérdések tucatját veti fel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?