A berlin Taxfix egyszerűvé és átláthatóvá teszi az adózást az alkalmazottak számára. A jövőben pedig a kisvállalkozókat is célba veheti.

(Fotó: Taxscouts)

Mindenki hallott már arról, hogy az Egyesült Államokban közel lehetetlen anélkül adót bevallani, hogy az ember ne venne hozzá valami szoftvert. Elvben ugyan van ingyenes, de a gyártója, amely a fizetős szoftverekben is érdekelt, úgy eldugta, hogy azóta is keresik szenátusi vizsgálóbizottságok.

A héten azonban kiderült, hogy máshol is lehet pénzt keresni azzal, hogy adóbevallásra alkalmas szoftvert vagy szolgáltatást adnak el az embereknek. A berlini székhelyű Taxfix 220 millió dolláros befektetést kapott, ami egyrészt egymilliárd dollár felettire emelte az értékelését. A másrészt azonban még érdekesebb: a mostani negyedik befektetési kört a Teachers’ Venture Growth vezette, ami az ontariói tanárok nyugdíjalapjából nőtte ki magát – írja a Techcrunch.

A cég 2016 óta 330 millió dollárt vont be eddig. Ez egy egyszerű ötletre nem csekély összeg. A Taxfix azoknak szolgáltat szoftvert, akik viszonylag egyszerű adóalanyok. A felhaasználók befotózzák a fizetési papírjaikat, megadnak pár alap adatot, a szoftver pedig előállít egy bevallást, amit be is tud küldeni. A szolgáltatás ára 40 euró vagy pároknak kedvezményesen 60.

A szolgáltatás egyelőre csak Németországban, Spanyolországban és Olaszországban elérhető. A mostani befektetés azt is célozza, hogy új piacokra léphessen a Taxfix. Abban nagyjából biztosak lehetünk, hogy ez nem a magyar piac lesz, mert a NAV által ajánlásként összeállított adóbevallás, amit a Taxfix által megcélzottakhoz hasonlóan egyszerű profillal rendelkező adózók megkapnak, erős konkurencia lenne.

A másik bővülési lehetőség a költségek naplózása, amivel az egyéni vállalkozók számára is tudna szolgáltatást nyújtani a cég. A nehézség mindkét esetben az, hogy az országok adószabályait és speciális formanyomtatványait meg kell tanítani a szoftverrel, ezt a lépést nem lehet megspórolni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?