Bonyolultan megoldható egyszerű feladat a gyerekeknek szóló bankszámla. Minden próbálkozásnak örülünk, bár még egy se volt igazán jó.

(Fotó: woodleywonderworks / CC-BY)

Egyik kedvenc területünk a zsebpénz digitalizálása. Több startup foglalkozik ezzel, és a hagyományos bankok is próbálnak valami szolgáltatást nyújtani a területen. Ugyanakkor a tökéletes megoldás még nem mutatta meg magát. A korábban egyszerű kérdésnek számító „hogyan legyen egy 14 évesnek bankkártyája” mára átformálódott. Egy nyolc éves gyerek már kaphat zsebpénzt, ám azt nem a sarki kisboltban veri el csokira, hanem esetenként digitális csatornákon vásárolna valamit (pl. Minecraft kiegészítőt, Fortnite emote-ot) belőle. Kevés azonban az olyan fintech termék, ami ezt lehetővé teszi számukra.

A legújabb, egyelőre csak az Egyesült Államokban induló pályázó a Till Financial 5 millió dolláros befektetéssel indul el. A cég szerint a nyolc éves és annál idősebb, a bankok által ki nem szolgált reménybeli ügyfelük 400 milliárd dolláros vásárlóerővel rendelkezik.

A Tillbe regisztrált gyerekek valós számlát, digitális és fizikai betéti kártyát és egy olyan netbankot kapnak, amiben különböző célokat határozhatnak meg és spórolhatnak. Azaz egy kis personal finance manager (PFM) megoldással is megismerkedhetnek a gyerekek. A megtakarítás a központi gondolat a Tillnek, úgy gondolják ezen keresztül lehet megtanítani a felhasználóikat, hogy okosan költsék el a pénzüket, és legyen befektetve is valami vagyonuk. A spórolást a szülők is segíthetik például azzal, hogy minden egyes, a gyerek által félretett dollárt egy dollárral maguk is kiegészítenek.

Ennek a megoldásnak is megvan a maga hátránya természetesen. A Till az egész családnak akar pénzügyi megoldást adni: még a nagyszülőket is be lehet húzni a családi spórolási körbe. Azaz továbbra is várjuk azt a gyermek számlát, amivel egy nyolc éves egyszerűen eltapsolhat 2-3 ezer forintot havonta.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?