A készpénzes kereskedelem és a szabályozások hátráltatják a legális marihuána üzlet kiépülését. A fű árusok azonban még így sem panaszkodhatnak.

Ahol pénz forog, ott nem meglepő módon megjelennek a fintechek. A legális marihuána üzletben pedig tavaly az Egyesült Államokban és Kanadában 53 milliárd dollár cserélt gazdát.

Marijuana

A fintec megoldások azonban lassan indultak be a Forbes cikke szerint. Tavaly még arra panaszkodott a marihuána üzletág, hogy bár dekriminalizálták a füvet, a fizetési szolgáltatók nem szívesen szerződnek velük. A Visa és a Mastercard nem dolgozta fel a fizetéseket, a bankok elzárkóztak a számlanyitástól, készpénzes üzlet maradt a fűkereskedelem.

Idén már több olyan cég van, amely ezen a problémán próbál segíteni. A Tokken appos fizetést, térképes keresőt és kuponkezelést is kínál a fűboltoknak. Az üzletek pénztárgépeivel való integrációt azonban még nem oldották meg. Hogy igazán menő legyen, a Tokkenben szerepet kap a blockchain is, ettől biztosan meggyőzőbben tudnak prezentálni a befektetőiknek.

No Title

No Description

A Green Bits évi 1,4 millárd dollárnyi fizetést kezel, és teljes menedzsment platformot ad a boltoknak. A hűségprogramoktól a raktárkezelésen át egészen munkaügyi dolgokig minden van a szoftverben. A cég alapítója szerint a munkájukat megnehezíti az üzlet készpénzes volta illetve a szabályozás szigorúsága.

A fenti két megoldásnál vannak sokkal egszerűbbek – a WebJoint a marihuánakereskedők WordPress alapú oldala akar lenni – és bonyolultabb is. Az utóbbi kategóriába tartozik a MJ Freeway, amely a termesztés problémáit is kezeli: fajtákat, termést, a növények növekedését, biolgiai vizsgálatokat is el lehet benne tárolni. Illetve ezek mentén várható profitot, termelékenység optimalizációt és egyéb nagyon üzleti folyamatokat is képes számolni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?