Május 18-án Innovathon néven tart startupos eseményt a K&H Bank, amelyre a készpénzhasználat visszaszorítását és mobilappok fejlesztését célzó ötleteket vár a pénzintézet.

Kép: 123rf.com

A felhívás a második pénzforgalmi irányelvre (PSD2) hivatkozva kéri a startupokat arra, hogy a bankkal közösen találjanak ki olyan megoldásokat, amelyek a banki API-t használva új felhasználói élményt nyújtanak. A bank nem is titkolja, hogy az innovációs versenytől azt reméli, hogy olyan megoldásokat talál, amelyekkel saját szolgáltatási palettáját bővítheti. Így az Innovathon szinte kötelező program minden olyan fintech startup számára, amely banki partnerre vadászik.

A K&H maga is tett azért, hogy modern szolgáltatásokat nyújtson. Mobiltárcát adott ki, mobilbanki fejlesztéseket hajtott végre, automatán, a bankfiókba besétálás nélkül igénybe vehetővé tette a személyi kölcsön termékét. Emellett pedig banki homokozót – azaz a fintechek által használható tesztkörnyezetet – és az API-k leírását is tartalmazó fejlesztői portált nyitott.

A Fintechradar kérdésére válaszolva Németh-Simkó Judit, a K&H kommunikációs menedzsere elmondta, hogy nem csak a PSD2-es API-kra támaszkodhatnak az Innovathonra épülő csapatok. „A projekt mai állása szerint a K&H időben készen lesz az MNB által meghatározott július 1-i időpontra, részünkről nem lesz akadálya az azonnali fizetési rendszer elindulásának” – mondta a kommunikációs menedzser. Ez azért lényeges információ, mert a készpénzmentességet a legegyszerűbben a felgyorsított, öt másodperc alatt végrehajtott átutalással lehet elérni.

A készpénzmentesség szlogenje természetesen kérdéseket is felvet. Az Egyesült Államokban több olyan csoport – köztük például szexuális felvilágosítást nyújtó újságírók – is fizetési szolgáltató nélkül maradtak, akik ellen konzervatív vitapartnereik a fizetési szolgáltatónál tettek panaszt. A teljesen digitális pénzügyek, amennyiben a folyamat nem decentralizáltan történik, ilyen módon sebezhetőséget is jelenthetnek a gazdaság egyes résztvevőinek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?