Hírek következnek az istállóból. Vagy a kiserdőből, mert unikornisokat csak nem szokás a háztáji jószágok között tartani.

(Lisa Brewster / Flickr CC-BY)
(fotó: Lisa Brewster / Flickr CC-BY)

A Liquid nevű kriptopénz-váltó bejelentette, hogy egy új befektetési kört zárt le, és ezzel az értékelése egymilliárd dollár felé emelkedett. Azaz újabb unikornis született. A pénzt a cég új piacok meghódítására és a szolgáltatáspaletta szélesítésére tervezi felhasználni. Az utóbbi alatt valószínűleg a security tokenek kezelését érti.

A hírt kicsit zárójelbe teszi, hogy a Liquid nem árulta el a Techcrunchnak, hogy mennyi befektetést kapott, illetve hogy áll a még zajló harmadik körös befektetőkeresésük. Azt lehet tudni, hogy az IDG Capital és a Bitmain, amelyek korábban is tettek pénz a cégbe, most is részei a körnek. A Liquid vonzereje az lehet a befektetők számára, hogy a pénzügyi szabályozási követelményeknek megfelelve akarnak működni, nem keresnek egy könnyített feltételeket kínáló, kriptóbarát országot maguknak.

A lakossági hiteltermékekben utazó Affirm nevű amerikai fintech is lezárt egy 300 millió dolláros befektetési kört, amelynek végén a startup értékét 2,9 milliárd dollárosra becsülik. A cége Max Levchin, a Paypal egykori alapítója indította el azzal a céllal, hogy vásárlásra használható, a hitelkártyához hasonlító felhasználási feltételeket teremtő hitelterméket adjon azok kezébe, akik nem jutnak hitelkártyához.

A fentiek mellett a 2006-ban alapított Bill.com is unkornissá vált egy sikeres befektetési kör végén. A cég a back office tevékenységet és a számlázást akarja megkönnyíteni, amivel az ügyfelei munkaórákat és ezáltal pénzt spórolhatnak. Azt egyelőre homály fedi, hogy a Bill.com maga nyereséges-e vagy a kockázati tőkét további növekedésre akarja felhasználni, hogy egyszer csak nyereségessé váljon. A cégen tavaly 60 milliárd dollár folyt át, így a tranzakciós volumen már megvan.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?