A 2008-as válság megtépázta az izlandi pénzügyi szektort, van helye az új belépőknek. De hogy az idő most lenne erre, az merész gondolat.

(Fotó: James Cridland CC-BY)

Miközben a legtöbb fintech cég megpróbál kitalálni valamit, hogyan élje túl a koronavírust és a várható gazdasági válságot, vannak most induló startupok. Ilyen például Izland első neobankja, az Indó.

Az Indó egyelőre arra vár, hogy az izlandi felügyeleti szerv, Fjármálaeftirlitið (FME) megadja nekik a banki licencet. A 2018-ban megalapított startup egyelőre hat alkalmazottal rendelkezik, és egymillió eurónyi tőkét gyűjtött össze.

Ígéretük az, hogy teljesen átláthatóan vezetik majd a céget. És hogy ők lesznek az egyetlen izlandi bank, amely száz százalékban biztonságos betétekkel rendelkezik. A pénzt ugyanis államkötvényekbe fektetik. A neobank másik ígérete, hogy teljesen jutalékmentesen működik majd. Az egyetlen dolog, amiért pénzt kérnek az a valutaváltás.

Az ígéretek nem szokatlanok, de a megszövegezésük furcsának tűnhet. Érdemes tudni, hogy a a 2008-as gazdasági válság során a három legnagyobb bankját átvette a kormány. Több korábbi pénzügyi szolgáltató pedig felügyelet alá került, illetve több cégre szétválva folytatja a működést. Emiatt az izlandi ügyfelekhez máshogy kell beszélni, mint egy brit vagy magyar banki ügyfélhez.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?