A röviditalok hamisítása évi 220 millió font kárt okoz a brit gazdaságnak, ami összemérhető azzal, amit a brit politikusok okoznak ugyanennek a gazdaságnak. Az előbbire viszont van megoldás.

A budapesti Blockchain Competence Center fedezte fel: a hamisítások ellen a William Grant & Sons szeszfőzde blockchaines megoldással küzdene. A cég szerint a lepárlástól az üveg kinyitásáig követhető lenne ezzel a módszerrel a skót whisky.

A William Grant & Sons prémium márkája az Ailsa Bay, amelyet a whisky honlapja szerint tudományosan főznek, nem csak úgy simán. A tudományosság és a mikroérlelés garantálja – szintén az oldal szerint – tölgyes édességet és a füstös jegyeket.

Azt pedig, hogy a vásárlók tényleg ilyen whiskyt vásároljanak a termék követésével érik el. A szeszfőzde adatot gyűjt a William Grant & Sons-tól arról, hogy milyen hordókban érlelnek, azokat mikor töltötték meg, mikor palackozták a szeszt. A vásárlók pedig végig követhetik az útját annak, amit a végén a poharukba töltenek.

A fenti termékutat a blockchainen tárolja el a cég. A szerepet betölthetné egy adatbázis is, a blockchain ebben az esetben csak azt garantálja, hogy a folyamat során nem hamisították meg egyszer sem a korábban rögzített adatokat.

A történetnek van egy másik oldala is. Az Ailsa Bay azt is figyeli, hogy a röviditalait hol vásárolják, hol fogyasztják és valószínűleg azt is, hogy hol néznek utána a forrásoknak. Úgy tűnik, nincs követhetőség követés nélkül. Persze amíg a prémium whisky fogyasztók utcára nem mennek autókat borogatni.

Az biztos, hogy az Egyesült Királyság 220 millió fontot veszített a bor és rövidital hamisítás miatt az Európai Unió szellemi tulajdonnal foglalkozó hivatala szerint. Csak egy kereskedőtől egymillió font értékű hamis skókt whiskyt foglaltak le. Ez érthetővé teszi, miért tűnik jó ötletnek a blockchain bevetése is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?