Bármennyire érdekes az ötlet, neobankból még mindig többet alapítanak, mint klíringet végző cégből. Az egy darab ilyen startup viszont szépen nő.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

Több, mint egy hete történt, de annyira összekeveredett a világ, hogy nem volt időnk foglalkozni a legperspektivikusabb neobankhoz kapcsolódó hírrel. A brit ClearBank 230 millió dollárnyi befektetést vont be. A cél nem feltétlenül a cég értékelésének a növelése volt, hanem új piacokra való belépés és új termékek kifejlesztése.

Charles McManus, a cég vezetője szerint a ClearBank egy korábbi körben 195 millió dollárt vont be – írja a TechCrunch. A Techcrunch tippje szerint a cég jelenleg 590 milliót érhet, és ez a legpesszimistább becslés. Ugyanakkor a ClearBank tervei és ambíciói jócskán túlmutatnak ezen az értékelésen.

A ClearBank pénzintézetek és piaci szereplők közti klíringet végez ráadásul valós időben, ha erre lehetőség van, nem akar lakossági ügyfelekkel foglalkozni. Ezt teszi 2017 óta. Mostanra kétszáz bank és fintech használja a ClearBankot, köztük a Tide vagy éppen a Coinbase. Az ügyfelek 13 millió fiókot és durván három millió fontnyi betétet kezelnek.

A startup érdekessége, hogy nem az ügyfél számára látható problémákat oldja meg, hanem azoknak a régi rendszereknek a megkerülését teszi lehetővé, amitől a bankok szenvednek. Például, hogy ahol nincs új utalási rendszer kiépítve, ott egy tranzakció klíringje napokat vehet igénybe. Az Egyesült Királyság esetén, ahol a ClearBankot megalapították, pedig különösen nem volt jellemző, hogy ilyen szolgáltatást indítsanak. A startup megalapítása előtt 250 évvel indult utoljára klíringgel foglalkozó bank.

A cég a brit piacon devizaügyleteket is intéz és befektetési termékekben is gondolkodik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?