A Sponsy bebukott, csak a szerencséjük miatt nem indult ellenük eljárás. Most gyorsan eladnák a céget, hátha valami pénzt meg lehet menteni.

(Fotó: William Creswell CC-BY)

Ki ne szeretne egy darabka céget? Lehetőleg patinásat valami izgalmas iparágból. Az se baj, ha már nem létezik. Na erre van az Ebay, ahol remek régi részvényeket lehet vásárolni abból a korból, amikor a részvénykibocsátáshoz még szükség volt arra, hogy egy rendes rézkarcot rittyentsen valaki fejlécként a papírok tetejére. Egy szombat délutánt gond nélkül el lehet tölteni régi cégek részvényeit böngészve. Csak arra kell ügyelni, hogy legyen mellettünk valaki, aki lebeszél a vásárolgatásról.

A kereskedés most szintet lépett. A Financial Times újságírója, Jemima Kelly vette észre, hogy egy bebukott ICO-ra is lehet licitálni éppen. A közösségi kriptós finanszírozási kampány dokumentációja, a brandelemek, „a nullák és az egyesek, a széttört álmok”, ahogy Kelly írja, összesen 60 ezer dollárért lehetnek a sikeres licitálói.

Az álmok lehet, hogy nem teljesen töröttek. Az aukció leírásában példamutató optimizmussal szerepel az a mondat is, hogy az aukció tárgyát képező dokumentációval bármikor lehet egy sikeres ICO kampányt indítani. Ugyanitt természetesen aranytojást tojó tyúk is eladó.

A lap megkereste Ivan Komart, aki 2017-ben, 19 évesen indította a Sponsy nevű ICO-t, hogy mégis mi volt a bukás oka.

„Felfogadtunk egy ügyvédet, ami nagy hiba volt. Lényegében azt mondta, hogy nem kellene ICO-t indítanunk, mielőtt nincs olyan termékünk, amelyet esetleg emberek használnának. Megkérdeztem, hogy miért, mert sok olyan ICO-t láttam, ahol még ötlet sem volt a termékhez, mégis több tízmillió dollárt kerestek.”

Lehet igaza volt a jogásznak

Komar szerencsére elismeri, hogy az esetleges vásárlók szempontjából nem kapott rossz tanácsot. Az emberek hagyományosan nem szeretik ha a semmit adják el nekik drágán. Ma viszont elindítaná az ICO-t az első adandó alkalommal, hogy legalább legyen pénz. Nem úgy tűnik, mintha tanult volna bármit a kísérletből. Most abban reménykedik, hogy egy nagyobb, blockhaines kutatás-fejlesztési laborral rendelkező cég veszi meg a Sponsy maradékait.

A további kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a Sponsynak nem csak a termék hiánya volt a baja. Bár a startup arra hivatkozott, hogy befektetési bankárok tervezték és ellenőrizték az üzleti terveket, kiderült, hogy egy britnek tűnő lengyel székhelyű kockázati tőkebefektető cég nézett rá a papírokra, aminek a fő tevékenységi köre a tokenkibocsátások elősegítése. Ezt egy olyan manchesteri címről teszi, ahová további 132 cég van bejegyezve.

Az egészen biztos, hogy aki megveszi Komartól a céget, az megszabadítja egyelőre a fiatal fehérorosz vállalkozót attól, hogy záros határidőn belül börtönbe csukassa magát. Igaz, lehet hogy a hatvanezer dollárból – ő 200 ezret remél a csomagért – alapít egy új céget, és csak sikerül átvernie valakit.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?