Felmérte a Sifted, hogy kik ülnek az európai neobankok vezetőségében. A válasz nem meglepő, ugyanakkor szomorú: 75 százalékban férfiak.

(Fotó: Daniel Burka CC-BY-SA)

A Sifted felmérésnek végén álló szám különösen ahhoz képest lehervasztó, hogy a neobankok elvben az iparág felrázását, a dolgok máshogy csinálását, az eddig megfelelően vagy egyáltalán ki nem szolgált csoportok elérését tűzték ki célul. A vizsgálatból úgy tűnik, hogy ezt a neobankok anélkül próbálják megtenni, hogy a legfontosabb döntéshozói pozíciókban alkalmaznának nőket.

A vizsgálat kis mintán zajlott, Európa tizennyolc legfontosabb neobankját kérdezték meg. Ezek közül 17 válaszolt is a kérdésükre. A pénzintézetek a csúcsmenedzseri pozíciókkal is óvatosan bánnak, ezek 28 százalékában található nő. Az igazgatótanácsi helyek esetében pedig az arány csupán 26 százalék.

A hagyományos európai pénzintézeteknél a Reuters felmérése szerint az előbbi 25 százalékos értéket mutat. (Globálisan pedig 31 százalékot.) Az igazgatótanácsi helyek esetében pedig jelentősen jobb képet mutatnak a hagyományos bankok, ahol a székek 37 százalékában ül nő.

A legkiegyenlítettebben a Tandem, a Zopa és a Starling működik. Ezeknél 44 százalékos a nők részesedése a menedzsment pozíciókból. A három legrosszabb pedig a Revolut (9 százalék), a Curve és a Bunq. Ez utóbbi kettő egy nőt sem alkalmaz menedzsment pozícióban. Ha a vezérigazgatói szintet nézzük, akkor már csak csak a Tandem és a Starling marad állva. A Starlingnak az alapítója is nő, Anna Boden. A Tandem pedig a Credit Suisse-től hozott vezetőt a cég élére, Susie Alikert.

Az igazgatótanácsokat nézve hasonló trendeket látunk, de más szereplőkkel. A Monzónál a tagok 50 százaléka férfi, 50 százaléka pedig nő. Ezt követi a Starling (44 százalék nő) és az Atom Bank (40 százalék). A három legrosszabb listája viszont négyre bővül, mert a Monese, a Curve, a Viva Wallet és a Bunq is meg tudta oldani, hogy egy nőt se ültessen az igazgatótanácsba.

A Sifted legutoljára két éve készítette el ugyanezt a felmérést. Akkor több fintech ígérte, hogy tesz a nemek közti egyenlőségért. Ezek az ígéretek egyelőre nem váltak valóra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?