A kriptocica szaküzlettől a latin-amerikai robotkönyvelőig mutatkoztak be startupok a legtekintélyesebb tőkebefektető demónapján.

A kriptocica szaküzlettől a latin-amerikai robotkönyvelőig mutatkoztak be startupok a legtekintélyesebb tőkebefektető demónapján.

A nyár végi demónapra egy csempész startup sem jutott, tavasszal még voltak ilyenek
Nem hiányoztak a tél végi denónapról az őrültek
(fotó: Paul Miller / Flickr CC-BY)

A Y Combinator amerikai kockázati tőkebefektető demónapjait több okból érdekes követni. Egyrészt lehet őszinte rajongással szemlélni, hogy az egyik legbefolyásosabb társaság mit talál támogatásra méltónak, sőt még kremlinológiai megállapításokat is lehet tenni. Másrészt szent felháborodással szemlélhetjük, hogy a túlnyomórészt fiatal technológus férfiak által alapított cégek miről gondolják azt, hogy egy kis technológia segíthet a megoldásában. (Idén a szexuális zaklatás ilyen. Pedig egy appnál biztos hasznosabb lenne nem zaklatni. Demagóg ötpercünket hallották.) Harmadrészt esetenként tanúi lehetünk annak, ahogy egy senkit nem érdeklő problémákat old meg nagy örömmel. A Techcrunch listáját végignézve idén mindegyik jelenségre volt példa.

A SafetyWing egy olyan alkalmazás, amely az insurtech kategóriába tartozik, de ahelyett, hogy emberek nagyobb tömegére lőne, megelégedne a 25 millió digitális nomádként dolgozó kreatívval. Nekik havi 37 dollárba (9400 forint) kerülő egészségbiztosítást kínál a világ 180 országában, illetve 67 dollárba kerülőt, ha az Egyesült Államokban nomádkodnának. Úgy becsülik, hogy egy évi 15 milliárd dollár egy részét csíphetik meg, illetve hogy a nomádok száma ötévente megduplázódik, azaz a piac nő.

Az egészségügybizotsítási piacra játszik az Evry Health is, de ők a 200-1000 főt alkalmazó vállalkozásokat akarják elcsípni. Először Texasban akarnak elindulni, ahol jobb szolgáltatást és a versenytársaknál 20 százalékkal alacsonyabb árakat tudnak ajánlani. Csak a texasi piacukat 10 milliárdosra becsülik.

A kriptó az aranytojást tojó tyúk?

A CoinTracker úgy gondolja, hogy a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokra – esetünkben ez a kriptovaluta tárcák – még lehet egy réteget húzni. Azt kínálják, hogy a kézzel összeállított Google Táblázatok dokumentumoknál kényelmesebbé teszik a kripto befektetési eszközök monitorozását. Emellett képesek olyan dokumentumokat kibocsátani, amit az amerikai könyvelők használhatnak az adóbevalláshoz. Ez utóbbi nagyon vonzó ajánlat lehet.

Amíg a fenti startup a rendeződés felé tart addig a Hexel inkább az anarchiát erősíti. A cég azt ígéri, hogy bármely internetes közösségnek egyszerűvé teszi a saját kriptovaluta kibocsátását. A Hexel úgy képzeli el, hogy bármely közösségi oldal jutalmazási megoldásai közé beépülhet a kriptopénzek adományozása. A cének abból lesz haszna, ha a különböző közösségek valutáit nála váltják át. Mivel a startup indulása előtt eltelt hat hétben háromszáz féle pénzt hoztak létre, idecitáljuk a Harry Potter vonatkozó részét:

Az arany érmék a galleonok – magyarázta. – Egy galleon tizenhét ezüstsarlót ér, egy sarló pedig huszonkilenc knútot. Pofonegyszerű, igaz-e?

Aki a Hexellel nem érné be, az a CryptoKitties sikerére alapult OpenSea-nek örülhet. Ez egy gyűjthető kriptojószágok kereskedelmére szolgáló piactér.

Van komoly fintech is

Végül akad néhány más piacokról átrángatott megoldás. A Flint a QR-kódos fizetést akarja meghonosítani a mexikói piacon. Emellett természetesen beszélnek a bankolatlanok becsatornázásáról is. A Runa HR a fizetések folyósítását automatizálná a latin-amerikai KKV-k számára. A Dana Cita pedig az indonézeket akarja boldogabbá tenni a diákhitel intézményének bevezetésével.

Fintech szempontból érdekes még a brit Look After My Bills, amely a közműszolgáltatók közti zsonglőrködést teszi egyszerűvé. A számlák befizetését is megkönnyíti, de nagy pénzt abból tud termelni, ha az ügyfeleit jobb feltételekkel szolgáltató, olcsóbb cégek felé tereli. Ebben a hónapban 84 ezer dollárnyit spórolt meg 4000 felhasználójának.

Hasonlóan izgalmas, hogy a PSD2 és az OpenBanking elindulásával végre labdába rúghatnak az API szolgáltatók. Az idei demodayen a Treasury Prime volt ilyen. Ők azt ígérik, hogy a banki szolgáltatások nagy, szervezeten belüli lassulását tudják megakadályozni, és a régi eljárásban három napot igénybevevő számlanyitást 3 percre tudják leszorítani. a technológiájuk a Stripe-ban működik többek között


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?