Nem is olyan régen még sci-fibe illő fantazmagóriának tűnt, ma már egy új ingatlan adásvételekor akár döntési szempont is lehet: a telefonunk, az óránk vagy az autónk mellett az életterünkben is egyre

Nem is olyan régen még sci-fibe illő fantazmagóriának tűnt, ma már egy új ingatlan adásvételekor akár döntési szempont is lehet: a telefonunk, az óránk vagy az autónk mellett az életterünkben is egyre nagyobb szerepet kapnak az okosfunkciók.

A technológia adta előnyökről ráadásul abban az esetben sem kell lemondanunk, ha régi építésű lakásban lakunk, hiszen a meglévő otthonunkba is bonyodalmak nélkül integrálhatjuk az intelligens megoldásokat.
De milyen előnyökkel jár valójában egy okosotthon? És hogyan alakíthatjuk ki a számunkra ideális rendszert? Cikkünkben ezeket járjuk körül.

okosotthon

Intelligencia kérdése – mitől okos az okosotthon?

Csakúgy mint a történelem során az összes háztartásbeli technológiai újítás, az okosotthon-rendszerek is azt a célt szolgálják, hogy megkönnyítsék és élvezetesebbé tegyék a mindennapjainkat az otthoni teendők automatizálásával, illetve különféle kikapcsolódási lehetőségek biztosításával. A hagyományos és a smart technológia között az érdemi különbség leginkább abban érhető tetten, hogy utóbbi esetében közös platformra hozzuk az egyes eszközöket, ami számos járulékos előnnyel jár a távvezérlési opcióktól a biztonságot szolgáló figyelmeztető funkciókig.

Nézzük, milyen területeken javíthatja az életminőségünket egy intelligens otthon:
● Kényelem. A smart megoldásokkal a legkomplexebb feladatokat is automatizálhatjuk, és akár hangvezérléssel is irányíthatjuk az eszközeinket.
● Biztonság. Az okosrendszerek nemcsak az illetéktelen behatolással szemben jelentenek védelmet – a füst-, szén-monoxid- vagy vízszivárgásjelzők akkor is időben figyelmeztetnek minket a kárveszélyre, ha épp nem vagyunk otthon.
● Szórakozás. A lakásunk a relaxálásnak, rekreációnak is fontos helyszíne, így természetesen a kikapcsolódásról is érdemes gondoskodnunk: az okosotthonok központi vezérlőjével könnyedén váltogathatunk a multimédiás eszközeink között, és egyszerűen szinkronizálhatjuk őket.
● Energiahatékonyság. A modern rendszerekkel pontosan annyi energiát fogyasztunk, amennyire szükségünk van. Emellett tudatosabb energiahasználók is leszünk: a fogyasztásmérők révén jobban odafigyelhetünk, hogy elkerüljük a pazarlást.

Adásvétel okosan

Az okosfunkciók megléte egy lakás ingatlanpiaci értékére is kihatással van, hiszen azok a komfortszintet, illetve az energiafogyasztás optimalizálása által akár a rezsiköltségeket is kedvezően befolyásolhatják. Emellett az okosotthonokban tárolt információk adatvédelme és biztonsága is kritikus kérdéseket vet fel. Éppen ezért az ilyen ingatlanok adásvételekor különös hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy az adásvételi szerződés ezeknek a jogi vonatkozásait kielégítő módon kezelje. Egy ingatlanügyvéd segíthet ellenőrzi, hogy a szerződés megfelelően foglalkozik-e az adatvédelmi és biztonsági kérdésekkel, illetve hogy a felek jogaikat és kötelezettségeiket jogi szempontból biztosítják-e.

A smart rendszerek szoftveres és hardveres hátterével kapcsolatosan olyan jogi kérdések merülhetnek fel, mint például a szerzői jogi védelem vagy az eszközök birtoklása. Mivel az okosotthonok gyakran integráltak más okoseszközökkel – jelesül okosérintőkkel vagy kamerákkal –, az ingatlanügyvéd tisztába teheti ezeknek a jogi aspektusait, így többek között a különböző eszközök összehangolásának és használatának szabályait.
Otthonautomatizálás vagy okosrendszer?

Habár az otthonautomatizálás és az okosotthon-rendszer fogalmakat sok esetben a vásárlók és olykor akár a termékek forgalmazói is szinonimaként használják, a kettő nem egészen ugyanazt fedi. Előbbi egy meglehetősen tág kategória, amibe a mechanikus háztartási eszközöktől kezdve a modernebb, elektronikusan vezérelt, időkapcsolóval vagy más automatikus funkciókkal ellátott készülékek is beleférnek. Ami a korábbi automatizálási módszerekkel összevetve újítás az okosrendszerekben, az az internetalapú kommunikáció, illetve az IoT-kompatibilis eszközök használata.

A dolgok internete, azaz az IoT-technológia révén az okosotthon egy dinamikusan működő, többirányú kommunikációra épülő ökoszisztémává válik, amelyben nemcsak a felhasználó kommunikál a részegységekkel, de a különféle digitális szenzorok és a kiszolgáló eszközök is folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Ennek egyik legfőbb előnye a távoli ellenőrzés és kezelhetőség lehetősége, ami mind kényelmi, mind biztonsági szempontból rendkívül hasznosnak bizonyul.

Az agyban dől el minden

Az okosotthon-rendszerek „agya” a központi vezérlőegység. Az egyes eszközök szenzorai felől érkező információk itt kerülnek feldolgozásra, majd innen futnak ki parancsként a vezérlőmodulokhoz. Ezt többféle konfigurációban is kialakíthatjuk: a leggyakoribb az okostelefonra telepített applikációkról irányított rendszer, de akár dedikált hardveres egységet, úgynevezett hubot is választhatunk. Platformtól függően az eszközök közötti kommunikáció többféle vezeték nélküli technológián keresztül is történhet, legyen az wifi, bluetooth vagy olyan alacsony sávszélességű kommunikációs protokoll, mint a Zigbee vagy a Z-Wave.
A központi egységhez ma már megszámlálhatatlanul sok eszköz csatlakoztatható, az okostermosztáttól kezdve a robotporszívón át a világításvezérlésig és a biztonsági kamerákig, így tényleg könnyedén az igényeinkhez igazíthatjuk a rendszert. Azt azonban érdemes szem előtt tartanunk, hogy nem minden eszköz kompatibilis az általunk választott platformmal, ezért érdemes alaposan utánajárni a csatlakozási lehetőségeknek vásárlás előtt.

Retrofit megoldások – a régi is lehet okos

A smart rendszerek nyújtotta előnyöket nem csak az új építésű lakások esetében használhatjuk ki. Többféle retrofit koncepció is a rendelkezésünkre áll, amelyek segítségével falbontás vagy hetekig tartó villanyszerelési munkálatok nélkül is „okossá” tehetjük meglévő ingatlanunkat. Választhatunk olyan okosotthon-vezérlő hubot is, amely többféle technológiával, például rádiófrekvencián, wifin vagy Z-wave-en keresztül is képes kommunikálni az eszközökkel, így gond nélkül egy platform alá hozhatunk vele mindent.
Habár ma még mindig inkább kuriózumnak számít, az okosotthon-megoldások iránti kereslet robbanásszerűen megugrott az utóbbi években – könnyen lehet, hogy hamarosan ez lesz a sztenderd.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?