A fizetési szolgáltatóktól veri ki a víz az amerikai bankokat. Illetve az Amazontól, Appletől vagy épp a Google-től.

A fintech fizetési szolgáltatásoktól félnek a legjobban a bankárok egy friss amerikai felmérés szerint. A Promontory Interfinancial Network által bemutatott felmérésben 543 banki vezetőt kérdeztek meg.

A megkérdezettek 76 százaléka az új fizetési és pénzküldési megoldásokat tartja a legveszélyesebb típusú fintech cégnek. A második helyzett az online hitelezés, ezt a válaszadók 47 százaléka érzi legalább közepesen veszélyesnek. Az online befektetési szolgáltatások negyven százaléknyi bankárt izgattak fel. A közösségi finanszírozást viszont a válaszadók 24 százaléka tartja abszolút ártatlannak, további 67 százalék pedig épp csak kicsit tart tőle.

A lista egyszerre azt is mutatja, hogy melyik területen állnak a legjobban a fintechek a Promontory policy tanácsadója, Paul Weinstein szerint. Az y-generáció és a z-generáció a bankautomaták helyett a mobiljukat használják pénzügyi ügyletekre. Nem készpénzt vesznek ki, hanem átküldik az összeget Venmón vagy PayPalen.

A Promontory azt is nyilvánosságra hozta, hogy a mostani felmérésre válaszolók között nagyobb számban vannak az egymilliárd dollárnál kevesebb betétet kezelő bankok.

A fenti öt kategória mellett vannak még cégek, amelyek nyugtalan éjszakákat okoznak a bankszektornak. Ilyenek az Amazon, az Apple, a Google vagy épp a Goldman Sachs, amely az Amazon platformján üzemelő hitelterméket fejleszt a hírek szerint. A cég az Apple-lel együttműködve már bocsátott ki bankkártyát, amelyet mára 32 millió ügyfél tárcájában van ott.

A teljes felmérést az American Banker ismereteti. Különös tekintettel arra, hogy az adatfelvétel a koronavírus kitörése előtt történt, ezért mára valószínűleg még pesszimistább a közvélekedés.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?