Mélyre menő nyomozós cikket közölt a Wired a legmenőbb fintech unikornisok egyikéről. Minden jel arra mutat, hogy a Revolut felhasználójának lenni sokkal jobb, mint az alkalmazottjának.

(Fotó: Revolut)

Már a céghez való felvételizéskor is kiderülhet a szemfüles pályázónak, hogy a Revolut az erőszakos terjeszkedésre van berendezkedve. A Wirednek nyilatkozó, országmenedzseri pozícióra pályázó nő arról számolt be, hogy az első, videotelefonos interjú után a második, még mindig fizetés nélküli feladata az lett volna, hogy toborozzon 200 új felhasználót a szolgáltatásba. Ráadásul olyan felhasználókat, akik legalább tíz eurót fel is töltenek. Mikor közölte az őt interjúztató Andrius Biceikával, hogy ezt a munkára jelentkezők kihasználásának tekinti, az üzletfejlesztési vezető azt válaszolta, hogy 350 jelentkezőből csak ő panaszkodott.

Sajnáljuk, hogy nem akarod megmutatni, mire vagy képes.

Miután az Eldiario.es-re megírta a tapasztalatait a lap által Laurának nevezett forrás, a Revolut kommunikációs vezetője megígérte, hogy azonnal beszüntetik a beszervezős állásinterjút. Arra nem tért ki a vezető, hogy ez az összes európai országra – köztük Magyarországra is – igaz-e, ahol épp országmenedzsereket keresett a Revolut.

Az volt az elképzelés, hogy lehet nem ez segít megtalálni a legjobb jelöltet, de legalább egy csomó ingyenes ügyfelet szerzünk

– mondta a Wirednek egy egykori revolutos manager. Ugyanez a forrás árulta el, hogy az ügyféltoborzásért egyetlen pályázó sem kapott pénzt. Ez azokban az országokban, ahol a próbamunka szabályozva van, jellemzően meg is sérti a vonatkozó szabályozást.

Szökdösnek az alkalmazottak

Nem ez az egyetlen HR jellegű problémája a cégnek. Két év alatt három HR vezetőt fogyasztott el a Revolut, országmenedzserből pedig sokkal többet. A nagy vándorlás azzal hozható összefüggésbe, hogy Nicholas Storonsky vezérigazgató mindent a növekedési számok elérésének rendel alá. Egy, a cég Slack csatornájáról kiszivárgott tavaly tavaszi üzenet szerint a féléves bónuszt és a gyengébben teljesítő területek vezetőinek állását is a megfelelő mutatók teljesítéséhez kötötte a vezető. Annyira, hogy magyarázatra nem is adott lehetőséget. Ugyanebben a bejegyzésben szerepel egy félmondat arról, hogy a vezető csodálkozik, hogy a szerinte rosszul teljesítő csapatok még nem járnak be önkéntes rendszerben hétvégén is dolgozni.

A Revolut saját adatai szerint 2,6 százalékos az elvándorlás. A Wired a LinkedIn adatainak elemzésével arra jutott, hogy 147 korábbi Revolut alkalmazott 80 százaléka egy évnél és kevesebbet töltött a cégnél, felük pedig fél évnél is hamarabb mondott fel.

Amikor én csatlakoztam, hét országmenedzser volt, és egy évvel később már csak egyikük dolgozott a cégnél

– mondta egy korábbi országmenedzser a Wirednek. Ugyancsak ő számolt be arról, hogy a felvételekor még volt szó csapatépítésről és komoly autonómiáról, de aztán kiderült, hogy a csapat fizetésére nincs pénz, valamint a hétközbeni és hétvégi órái is be vannak táblázva.

A Revolut most is legalább 200 embert keres, köztük több országmenedzsert.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?