A közösségi hálós cég nagy lendülettel próbált mesterséges intelligenciát fejleszteni, az első évben azonban csak pofonokat kaptak. Az új terveik szerényebbek.

A közösségi hálós cég nagy lendülettel próbált mesterséges intelligenciát fejleszteni, az első évben azonban csak pofonokat kaptak. Az új terveik szerényebbek.

Segítőkész robotok helyett blablázó buta gépeket kaptunk (Forrás: svofski / CC-BY)
Segítőkész robotok helyett blablázó buta gépeket kaptunk (Forrás: svofski / CC-BY)
(fotó: svofski / CC-BY)

A Facebook tavaly nagy lendülettel jelentette be, hogy a Messengeren lakó beszélgetős robotok jelentik a jövőt. Nem volt egyedül Mark Zuckerberg ezzel az ötlettel. Satya Nadella, a Microsoft vezetője azzal a szlogennel jelentette be a cégének robotfejlesztős készletét, hogy a beszélgetések az új platform. Amikor majd ide valóban elérünk, az pazar is lesz. Elég belegondolni abba, hogy mennyivel kényelmesebb lenne bediktálni a gépnek egy bevásárlólistát, mint összekattogtatni ugyanazt különböző menükből.

Ez a csodás jövő azonban még nem érkezett el. A The Information tesztje szerint a Messengerre épített robotok a kérdések harminc százalékát tudják emberi segítség nélkül feldolgozni. Nagyobb probléma, hogy a külsős, nem Facebook alkalmazott, fejlesztők által írt csevegőrobotokat félkésznek érezték a tesztelők.

Az emberi kérdések feldogozásához szükséges technológia fejletlen volt. A használata kiábrándító élmény

– mondták, és ez még mindig csak arról szólt, hogy szót próbáltak érteni a géppel. A vizsgálatra válaszul a Facebook szűkebbre veszi a fókuszt, és egyelőre arra próbált figyelni, hogy kevesebb területen működjenek a csevegőrobotok, ott viszont jól teljesítsenek.

Így a felhasználók nem ábrándulnak ki az automatizáció korlátai miatt [a technológiából].

Vissza kettő, padlógáz

A lap szerint a Messenger fejlesztésén dolgozók idén sokkal földhözragadtabb álmokat dédelgetnek, mint tavaly ilyenkor tették. Kereskedelmi funkciókat, működő vásárlást szeretnének a chatszolgáltatásba, a világ leigázása a mesterséges intelligenciával kicsit hátrébb került a sorban.

Richard Windsor elemző szerint egy nagyobb probléma is látszik. A hamis hírek és a Facebook M esetében is lejátszódott ugyanez a folyamat. Amikor a Facebook automatizálni akar dolgokat, gyakran elromlik minden. Az elemző szerint nem a programozókkal van baj, egyszerűen a cég nem foglalkozik elég régen mesterséges intelligenciával. Ezért egy segítő, a felhasználók által kedvelt funkció helyett a Word legendásan idegesítő beszélő gemkapcsához hasonló jószágot tudtak előállítani egyelőre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?